Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG; Objavila: J.B.Č. ]

04. 08. 2019. 19:49 >> 20:44
8

CEROVIĆ OCJENJUJE

Izjave Amfilohija besmislene i prevaziđene

Izjave mitropolita Crnogorsko primorkog Amfilohija u kojim je komentarisao najavljeno sahranjivanje posmrtnih ostataka članova dinastije Petrović na Novom groblju na Cetinju, planove o gradnji vojnog poligona na Sinjajevini kao i neusvajanje Zakona o životnim zajednicama lica istog pola, publicista Rajko Cerovic smatra besmislenim i prevaziđenim. Riječ je, kaže Cerović, o logici, koja je daleko od savremenog svijeta i o mentalitetu koji je ostao zaključan u 19 vijeku.

Odluku Vlade, kojom bi posmrtni ostaci dinastije Petrović, trebalo da budu sahranjeni na Novom groblju na Cetinju, Mitropolit Amfilohije ne podržava.

"Nadam se da će oni (Vlada) ipak shvatiti da je kralj Nikola podigao to groblje i da je Cetinjski manastir, manastir Petrovića i vladike Danila. Oni su ga podizali, čuvali ga kroz vjekove, tu se sahranjivali. Mene je stid pred kraljem Nikolom što oni rade. Neko će pomisliti da je za to kriva Mitropolija, a mi smo uporno za to da se Petrovići sahrane u manastiru", kazao je Amfilohije. 

Amfilohijevo zalaganje da se Petrovici sahrane u manastiru za publicistu Rajka Cerovića, je prazna priča.

"Kad su Petrovića spomenike u dvorištu manastira sama SPC je uništila, bilo je sve to oboreno, pa je kasnije obnovljeno, oni imaju priču protiv Petrovića kad im ne odgovara, ali, navodno, za Petroviće kad im odgovara", kazao je Cerović.

Komentarišući Amfilohijeve ocjene da vlast koristi princa Nikolu Petrovica, publicista Cerović kaže da princ kao moderan covjek razumije crnogorsku perspektivu i njene interese. Amfilohije je komentarisao i namjeru Ministarstva odbrane da izgradi vojni poligon na Sinjajevini.

"Sinjajevina je srce i budućnost poljoprivrede i stočarstva Crne Gore, to bi trebalo da shvati i ova država, a ne da pretvara Sinjajevinu u vojne poligone, pogotovo ne u poligone NATO pakta", kazao je Amfilohije.

Cerović je mišljenja da Sinjajevina ne bi bila ugrožena izgradnjom poligona.

"Ova priča o svetoj planini, odjednom je sad to sveta planina Sinjajevina. To je besmislica, to je jedna od naših planina i pitanje je da li i koliko će biti ugrožena, eventualnim, vojnim poligonom jer, tu se ne radi o osiromašenom uranijumu, ne radi se o raketama tog dometa i te vrste", dodaje Cerović.

Rajko Cerović kaže da Amfilohije i SPC ne žele da shvate da su se Evropa i svijet promijenili.

"Sve je to zaključano u devetnaestom vijeku i nema mu lijeka. To je mentalitet koji misli da se i dalje borimo protiv Turaka i da treba da nas pomaže Rusija, odnosno Srbija, koja je 500 godina bila pod Turcima, sve su to besmislene stvari", kazao je Cerović.

Amfilohijevu čestitku poslanicima koji nijesu podržali Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, Rajko Cerović komentarise kao anticivilizacijski i antievropski čin. Vlast ne smije da se oslanja na mentalitet, koji je zaključan u prošlosti, poručuje Cerović.

Aida Rastoder, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније