Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 08. 2019. 09:13   >>  09:19

TRIBINA "OSTATI ILI OTIĆI"

Moramo razgovarati o tome kako zadržati ljude

U okviru 12. festivala priče "Zavičajne staze - Bihor 2019", sinoć je u Centru za kulturu Petnjica održana tribina "Ostati ili otići," u okviru koje se ragovaralo o ekonomskim migracijama, jednim od izazova crnogorskog društva. Na tribini su govorili prof.dr Gordana Đurović, profesorica Ekonomskog fakulteta, Boris Raonić ispred NVO Građanska alijansa, prof. Dr Jahja Ferhatović sa Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, a raspravu je kordinirao dr Adnan Prekić sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću.

Festival priče već dvanaest godina pokreće pored kulturoloških i društvene teme, ne samo prema Petnjici već i prema Crnoj Gori, otvarajući nove teme u smislu bogaćenja i razvoja kraja. Sa tim ciljem je organizovan i festival pod motom "Ostati ili otići" , istakao je urednik festivala Mirsad Rastoder. On je podsjetio da moramo konačno da razgovaramo o tome kako zadržati ljude koji su još uvijek na ovim prostorima i koji žele da ovdje stvaraju svoju budućnost i perspektivu, a ne da razmišljaju samo o odlasku.

Poseban fokus tribine bio je na samom fenomenu migracije, posljedicama globalizacije i ekonomske zaostalosti na tim prostorima. Razgovaralo se i o uticaju migracija na očuvanje kulturnog, jezičkog i nacionalnog identiteta, i povezaosti migracija sa modernim doživljajem identiteta.

Profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović ocijenila je da je tema razgovora "Ostati ili otići" svakako provokativna tema, u kojoj je glavni fokus na ekonomskim migracijama iz ugla onih koji odlaze i onih koji ostaju vezani za svoj zavičaj, te ugla zemlje koja treba da vodi snažniju investicionu razvojnu i socijalnu politiku, kako bi se ti tokovi umrežili. Ona je potom govorila o ekonomskim migracijama iz ugla dešavanja u EU.

"Šta su doživjele druge zemlje koje su prolazile kroz slične faze koje sada Crna Gora prolazi. Znači, ići prema EU ali ne zaboraviti svoju zemlju, ne zaboraviti njenu ekonomiju, jezik , kulturu ,običaje, i kako opet napraviti jače veze sa razvijenim svijetom", kazala je Đurović

"Mislim da država Crna Gora počinje sve snažnije i sve jasnije da šalje poruke sa jednom snažnom ekonomskom notom. To su uglavnom razvojni projekti Investiciono razvojnog fonda , Zavoda za zapošljavanja, ministarstava poljoprivrede i ekonomije. Treba ohrabriti ljude da krenu prema tim razvojnim predlozima i da nađu sebe u onoj vrsti podrške koju država Crna Gora može da ponudi. Ekonomska egzistencija ekonomsko dostojanstvo ohrabruje svako drugo i spaja ideje u razvojne projekte, a kada ekonomija ide boje onda ima prostora i za sve druge segmente koji obogate ljuski život I unapređuju kvalitet njegovog življenja", kazala je Đurović.

Jahja Ferhatović sa Univeruzitet u Novom Pazaru smatra da suština nije u tome da li odlazimo ili ostajemo, već u vraćanju, "u stalnom vraćanju na ove prostore, ovim lijepim planinama , izvorima koju metaforički pojašnjava najbolje bihorski pisac Ćamil Sijarić u svom kultnom romanu Bihorci, kroz lik Zemka, čovjeka sa ovih prostora koji bi da ode, ali i ne bi da ode odavde".

"Po meni je suština cijelog našeg bivstovanja na ovim prostorima u tim povratcima, jer umjetnici, intelektualci, književnici sa ovih prostora koji su pripadali beogradskom kulturnom krugu ili sarajevskom, pa onda podgoričkom pa i zagrebačkom itd, kroz cijelu njihovu književnost vide fenomen povratka u zavičaj. I to je nešto što je ključno, to je usud naroda sa ovih prostora. Često čujemo od onih koji su došli na odmor u svoj zavičaj da je lijepo doći a da je muka otići što mnogo govori", kazao je Ferhatović.

Za Borisa Raonića iz Građanske alijanse ne postoji dilema ostati ili otići. Po njemu, na prostoru Bihora i Opštine Petnjica i većine opština na sjeveru ta odluka je donešena.

"To možemo pokazati kroz precizne cifre, broj učenika danas u odnosu na osamdesete je šest puta manji. Prosječne plate su najniže u ovoj opštini, izlaznost na izborima je najmanja ovdje i opštini Gusinje i sve to jasno pokazuje da je narod već otišao", saopštio je Raonić.

On je istakao da je namjera učesnika rasprave upućivanje, možda i konačnog, vapaja državi da se učini nešto konkretno da se pređe sa retorike na neke konkretne akcije, i to ne bilo kakve, već one koje mogu da spasu ovaj prostor, jer, nažalost, tendesncije su, vidimo, katastrofalne i ukoliko država ne uradi nešto u skorijem periodu, brzo će ne samo Opština Petnjica, Bihor i okolne opštine već kompletan sjever biti u dramatičnoj sitUaciji.

"Zato apelujemo na Vladu da uradi mnogo više konkretng i tu nema izmišljanja tople vode, jer imamo modele u Poljskoj i Norveškoj, te brojnoim zemljama koje su imale slične robleme i koje su kroz konkretne akcije regionalnog razvoja uspjele da se izbore sa ovim problemom", podsjetio je Raonić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније