Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: J.B.Č. ]

29. 07. 2019. 14:24 >> 14:23

MINISTARSTVO OBJAVILO

Javni poziv za podršku inovativnim startapovima

Ministarstvo nauke objavilo je javni poziv za strateško partnerstvo u sprovođenju pred-akceleracijskog programa za inovativne startupove, za koji se prijave dostavljaju do 15. septembra.

Iz Ministarstva je saopšteno da je pred-akceleracijski program namijenjen preduzetnicima ili inovatorima u ranoj fazi preduzetničkog poduhvata, koji namjeravaju da iznesu nove proizvode ili usluge na tržište.

"Ovaj pred-akceleracijski program ima cilj da obuči i podrži do deset timova iz Crne Gore tokom četiri do šest mjeseci", navodi se u pozivu.

Izabranim timovima će da bude ponuđen niz instrumenata koji im pomažu da bolje razumiju potrebe svojih klijenata, validuju i unaprijede svoj preduzetnički projekat, poput obuka, istraživanja tržišta i identifikovanja prilika, mentorstva i eksterne ekspertize.

Na kraju programa, učesnici će imati priliku da predstave svoju ideju pred panelom uspješnih preduzetnika i potencijalnih investitora. Učesnici u programu će imati mogućnost da pokriju lične troškove tokom njegovog programa kao i troškove vezane za unaprjeđenje preduzetničkog projekta.

Ukupno trajanje programa je devet mjeseci, a potencijalni početak programa je oktobar.

"Putem ovog javnog poziva, Ministarstvo nauke traži strateškog partnera koji bi preuzeo definisanje detalja programa i njegovu realizaciju", navodi se u pozivu.

Strateški partner, odnosno konzorcijum koji se prijavljuje da sprovodi program bi trebalo da se bavi aktivnostima iz domena razvoja preduzetništva i tehnoloških inovacija, te srodnim pred-akceleracijskim i inkubacijskim programima, a podnosilac prijave može biti jedno preduzeće ili konzorcijum više kompanija, iz poslovnog sektora, državnog sektora, sektora visokog obrazovanja ili nevladinog sektora.

"Vodeći partner u mogućem konzorcijumu mora biti registrovan u Crnoj Gori, dok ostali članovi konzorcijuma mogu biti iz Crne Gore ili inostranstva. Neophodni ljudski resursi za sprovođenje programa, sa kompetencijama kao što su menadžment tehnoloških projekata, razvoj startapa, marketing i menadžment grantova dobijenih od države ili EU, finansijski menadžment", navodi se u pozivu.

Opravdani troškovi koje program može da pokrije iz sredstava Ministarstva nauke su lični troškovi za najviše četiri člana startap tima, troškovi osoblja koje sprovodi program, angažovanje eksternih stručnjaka i mentora, marketing i PR, materijalni troškovi rada startap timova, kao i upravljanja programom, putni troškovi i indirektni troškovi, koji čine maksimum sedam odsto od direktnih troškova.

"Prednost u ocjeni prijava na ovaj javni poziv imaće partneri koji doprinose ukupnom budžetu programa iz sopstvenih sredstava odnosno drugih izvora finansiranja", dodaje se u pozivu.

Neki od uslova koje pred-akceleracijski program treba da sadrži odnosi se na to da članovi startap timova imaju boravište ili prebivalište u Crnoj Gori, da timovi razvijaju inovaciju koja ima za cilj da napravi značajan uticaj na bilo koji od ciljeva definisan u Strategiji pametne specijalizacije Crne Gore i/ili UN Ciljevima održivog razvoja, kao i da timovi nijesu prethodno dobili značajna finansijska sredstva, odnosno preko deset hiljada eura, koja podržavaju validaciju iste ideje na tržištu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније