Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

24. 07. 2019. 06:38   >>  06:38 2

CALIMS SAVJETUJE

Srčani bolesnici da izbjegavaju lijek Adenuric

Liječenje teških srčanih bolesnika lijekom Adenuric (febuksostat) trebalo bi izbjegavati, osim u slučaju kada nijedna druga terapija nije odgovarajuća, preporuka je ljekarima proizvođača lijeka i crnogorske Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).

Naime, kompanija Berlin-Chemie/Menarini Montenegro d.o.o., nosilac dozvole za lijek Adenuric (febuksostat), u saradnji sa crnogorskom Agencijom za ljekove obavijestila je putem pisma zdravstvene radnike o novim saznanjima važnim za bezbjednu primjenu tog lijeka, pišu Dnevne novine.

U kliničkom ispitivanju faze IV (studija CARES) kod pacijenata s gihtom i istorijom teže kardiovaskularne bolesti primijećen je, kako se navodi, znatno veći rizik od smrti zbog bilo kog uzroka i smrti povezane sa kardiovaskularnom bolesti kod pacijenata liječenih febuksostatom u poređenju s pacijentima liječenim alopurinolom.

"Liječenje febuksostatom kod pacijenata s postojećom težom kardiovaskularnom bolešću, kao što su infarkt miokarda, moždani udar ili nestabilna angina treba izbjegavati, osim ako nijedna druga terapija nije odgovarajuća", navodi se u pismu ljekarima.

Studija je sprovedena u SAD-u, Kanadi i Meksiku na 6.190 pacijenata kod kojih je upoređivan kardiovaskularni ishod s febuksostatom u odnosu na alopurinol.

“Ukupno je 56,6 odsto ispitanika prijevremeno prekinulo liječenje u toku studije, a 45 odsto ispitanika nije dovršilo sve posjete u ispitivanju. Ukupno je praćeno 6.190 pacijenata za medijanu od 32 mjeseca, a medijana trajanja izlaga nja bila je 728 dana za pacijente u grupi s febuksostatom i 719 dana u grupi s alopurinolom”, navodi se, između ostalog, u saopštenju.

Primarni ishod velikih neželjenih kardiovaskularnih događaja (MACE) pojavljivao se sličnom učestalošću u obje grupe pacijenata, ali je u analizi pojedinačnih komponenti MACE-a kao i učestalosti smrti zbog bilo kojeg uzroka učestalost kardiovaskularnih smrti, kako se ističe, bila znatno viša s febuksostatom u poređenju sa alopurinolom.

Zato iz CALIMS-a apeluju na ljekare da svaku sumnju na neželjeno dejstvo lijeka Adenuric prijave Odjeljenju za farmakovigilancu CALIMS.   

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније