Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine ]

22. 10. 2020. 06:40 >> 06:41
8

CALIMS

Sumnje na nuspojave terapije za kovid pacijente

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) primila je pet sumnji na neželjeno dejstvo lijeka kod Covid-19 pozitivnih pacijenata, saopšteno je Dnevnim novinama iz CALIMS-a.

 

Riječ je o, kako pojašnjavaju, ljekovima koji se koriste za terapiju Covid-19 infekcije, ali i ljekovima primijenjenih za terapiju hroničnih oboljenja.

“CALIMS je za sada primila pet prijava sumnje na neželjeno dejstvo lijeka kod COVID-19 pacijenata. U pitanju su neželjena dejstva ljekova primijenjenih za terapiju Covid-19 infekcije, ali i ljekova koji su primijenjeni za terapiju hroničnih oboljenja, kod Covid-19 pozitivnih pacijenata”, pojasnili su iz CALIMS-a, ali nijesu precizirali o kojim je ljekovima riječ.

Iz Agenicje napominju da u Crnoj Gori trenutno nije registrovan nijedan lijek za terapiju Covid-19 infekcije.

“U takvim uslovima, kada je neophodna primjena ljekova van indikacija za koje su odobreni, potrebno je posebno obratiti pažnju na bezbjednost njihove primjene. Iz tog razloga je Agencija za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) pozvala sve zdravstvene radnike da prijave svaku sumnju na neželjeno dejstvo lijeka kod Covid-19 pacijenata”, navode iz CALIMS-a.

Kada je riječ o prijavljenim neželjenim dejstvima, naglašavaju da su ona “karakteristična za bezbjednosni profil primijenjenih ljekova”.

“Procjena ovih prijava je u toku, kao i prikupljanje dodatnih informacija u vezi sa prijavljenim slučajevima”, kazali su iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Na pitanje da li su ljekari upozoreni na prijavljena neželjena dejstva, iz CALIMS-a navode da se sve informacije i saopštenja vezana za terapiju Covid-19 objavljuju na njihovom sajtu.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније