Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

13. 07. 2019. 08:53   >>  08:55 11

HODŽIĆ PORUČIO

CPC potrebna crnogorskom narodu

Crnogorska pravoslavna crkva potrebna je crnogorskom narodu, poručio je predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore i akademik CANU Zuvdija Hodžić.

“Ako se pravoslavne crkve krste nacionalnim imenom, zovu po državi, i ako država postoji i drži do sebe, ispravno je da se i crkva, kao akademija, kao druge institucije, zove po njoj”, kazao je Hodžić u intervjuu Dnevnim novinama.

On je naveo da prema državnom i političkom rukovodstvu Crne Gore, SUBNOR i antifašisti pokazuju poštovanje i razumijevanje jer, kako dodaje znaju da rade u interesu Crne Gore i da im nije lako.

“Ali im zamjeramo na odnosu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, posebno prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Jednoj prepuštaju da radi šta hoće, drugoj onemogućavaju da uđe u svoje manastire. Mi, svjesni ugleda i uloge koje je Crnogorska pravoslavna crkva imala u našoj istoriji, iskreno vjerujemo da ona štiti i interese savremene Crne Gore na svim poljima – državnim, vjerskim, međuvjerskim”, kazao je Hodžić.

Hodžić je u intervjuu kazao i da su nacionalne, odnosno nacionalističke, kontrarevolucionarne, neofašističke i neočetničke snage su u ofanzivi u Crnoj Gori. 

“Država ne reaguje, još nije u pravom smislu ni pravna ni građanska. Ne može da donosi odluke i zakone, a da ih ne sprovodi od uklanjanja crkvice na Rumiji, do krstionice u Tivtu, otimanja državne imovine, gradnje mini hidrocentrala i drugo. Institucije su zatvorene i začaurene, socijalne razlike velike, kriminal u porastu, moral u padu, na bitna mjesta se najčešće dolazi ne kvalitetom i stručnošću nego “partijskim raspodjelama funkcija”. Sve to utiče na akademsku zajednicu i intelektualce da se “primire i gledaju svoja posla”, kazao je Hodžić.

Trinaesti jul je, kako je kazao Hodžić, naš najveći praznik i mi ga tako i slavimo.

“Da je pravde, zbog svog značaja mogao bi biti i međunarodni, evropski Dan borbe protiv fašizma. Njegov fenomen nijesmo iskoristili da ga promovišemo i afirmišemo kako zaslužuje i kako zaslužujemo. Trinaest dana poslije ustanka i oslobođene gotovo čitave Crne Gore, Tito je pozvao srpski narod da se ugleda na hrabri crnogorski narod”, naveo je Hodžić.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније