Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

18. 06. 2019. 11:03   >>  11:02 8

EPISKOP JOANIKIJE SAOPŠTIO

Prave model po kojem i Albanci mogu oteti svetinje na Kosovu

Vladin Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, pokušaj je da se napravi presedan kako bi srpske svetinje na Kosovu bile uzete i prepisane na Veliku Albaniju, ocijenio je episkop budimljansko-nikkšićki Joanikije.

"Vlada hoće da im zakon prođe na bilo koji način. Čak i ne mora da im uspije, ali je za njih važno da naprave jedan presedan da bi Šiptari na Kosovu i Metohiji, Hašim Tači i Haradinaj, po istom modelu uzeli sve srpske svetinje i prepisali ih na Veliku Albaniju", rekao je Joanikije.

On je tokom Arhijerejske liturgije, u ponedjeljak, u crkvi Svete Trojice u selu Police kod Berana, rekao da je spreman da za ove riječi odgovara svuda i na svakome mjestu.

"I ako nijesam u pravu, hoću da odgovaram za ove moje riječi", poručio je Joanikije.

Ovo što se događa sada, kako je rekao, nije samo "otimačina" hramova i crkvenih zdanja i imanja, nego udar na pravoslavlje.

"Onaj ko hoće da ti uzme hram, on hoće da te ponizi i učini robom u tvojoj zemlji, u tvojoj državi za koju su naši preci krv prolijevali. Ne možemo to dozvoliti nikome", rekao je Joanikije.

Prema njegovim riječima, hram je Božje i crkveno vlasništvo i ne smije biti ljudsko.

On je rekao da je "naša vjera sveta i čista, besprekorna i svijetla, puna istine, pravde i ljubavi, dobrote i milosti i požrtvovanja".

"Nije naša vjera ni politika niti bilo koja ideologija, niti bilo koje učenje ovoga svijeta", poručio je Joanikije.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније