Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me/Mina

10. 06. 2019. 11:25   >>  18:04 94

MIHAILO

Đukanović ne stvara crkvu, nego pomaže

Crna Gora će dodijeliti crkve i manastire onome kome pripadaju, a to je Crnogorska pravoslavna crkva, poručio je mitropolit Mihailo.

Mitropolit CPC je, na konferenciji za medije, kazao da je sve što je u Crnoj Gori podignuto do 1918. vlasništvo države.

“Sve poslije 1920. što je crkva podigla je njeno, mada ćemo postaviti pitanje od kog novca je to građeno”, kazao je Mihailo.

Komentarišući posljednje izjave predsjednika države o crkvi, Mihailo je kazao da predsjednik Milo Đukanović, hoće mir u zemlji.

Podsjetimo Đukanović je ranije naveo da je ostao jedan važan korak kojim ćemo ispraviti tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku XX vijeka, a to je obnova Crnogorske autokefalne crkve. "Dopadalo se to nekome ili ne, na tome ćemo vrlo predano raditi", poručio je Đukanović.

Mihailo je kazao da je Đukanović imao i ranije to u planu, ali da je tražio pravi momenat kada to da saopšti.

"Đukanović je mjerio svoje vrijeme i našao pravi momenata kada to da saopšti kako ne bi došlo do konflikta. Trebalo je sačekati. Znate kakva je bila situacija u Crnoj Gori. Bila bi druga Srebrenica da se nijesmo ovako ponašali”, dodao je Mihailo.

Komentarišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je kazao da je Đukanović prvi ateist koji stvara crkvu, Mihailo je kazao da "Đukanović ne stvara crkvu, nego pomaže."

“On (Đukanović) hoće mir u državi i njegovom izjavom je potvrđena obnova CPC”, istakao je Mihailo.

On je kazao da SPC uvijek radila da izazove nered u Crnoj Gori i dodao da se mogu očekivati oštre riječi sa skupa koji će biti organizovan tokom vikenda, ispred hrama u Podgorici.

Prema riječima Mihaila, u Evropi, ali i u svijetu, nema više demokratije, koliko postoji u Crnoj Gori.

„Kome smetaju ostale religije. Da nema ostalih religija mi ne bi umjeli da se ponašamo kao ljudi. Ovdje je dijalog najvažniji“, naveo je Mihailo.

Na pitanje ako Venecijanska komisija ne da pozitivno mišljenje na Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti da li može doći do toga da Vlada povuče to zakonsko rješenje, Mihailo je kazao da je SPC već "izgubila".

„Imali ste slučaj u Parizu kada je SPC podnijela dokumentaciju da li je Srebrenica genocid ili nije i izgubili su. Izgubiće i ovdje i izgubili su već“, rekao je Mihailo.

Mihailo je saopštio da će arhimandrit Boris Bojović biti hirtonisan za novog episkopa CPC, koji će biti četvrti u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари94

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније