Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

08. 06. 2019. 15:45 >> 20:30
77

ĐUKANOVIĆ O CPC

Obnovom autokefalnosti ispraviti istorijsku nepravdu

Obnova autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve je važan korak u ispravljanju istorijske nepravde, kazao je predsjednik države i lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović u Nikšiću, na opštinskoj izbornoj konferenciji DPS-a.

"Dopadalo se o nekome ili ne, na tom pitanju će se vrlo predano raditi", poručio je Đukanović, uz ocjenu da Srpska crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje "Velike Srbije".

"Danas Srpska pravoslavna crkva pokušava da na bilo koji način, dakle, kroz razne forme, opstruira ono što su evropska htjenja i evropske ambicije savremenog crnogorskog društva, želeći na taj način da čuva vjerski monopol u Crnoj Gori, da opstruira uspostavljanje pravne države i da nastavi da koristi ono što joj, saglasno pravnom sistemu Crne Gore, ne pripada", kazao je Žukanović.

Priča o prekograničnim eparhijama, prema njegovim riječima, suprotna osnovnim principima organizacije pravoslavlja svuda u svijetu, Srpskoj pravoslavnoj crkvi služi da bi čuvala infrastrukturu "Velike Srbije" u koju oni vjeruju.

"Jer vjeruju da je Crna Gora greškom postala nezavisnai da će nas vrijeme dovesti do spoznaje te greške i do potrebe da se opet okrenemo izgradnji "Velike Srbije". Moramo svojom postojanošću, svojom odlučnošću, vizionarstvom da im kažemo da od toga nema ništa. Da nema nikakvih grešaka. Da naše odluke nijesu greške, da su one vrlo temeljno promišljene, da su to greške kojima ispravljamo teške istorijske nepravde nanešene Crnoj Gori i generaciji naših predaka", kazao je lider DPS-a.

 

Poručio je da je ostao jedan važan korak kojim ćemo takođe ispraviti jednu tešku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku XX vijeka.

"A to je obnova Crnogorske autokefalne crkve i da, dopadalo se to nekome ili ne, da ćemo na tome vrlo predano raditi jer je to u potpunom dosluhu sa osnovnim principima na kojima počiva demokratska Crna Gora i sa osnovnim programskim načelima Demokratske partije socijalista, kao temeljnog oslonca savremene Crne Gore", zaključio je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da je DPS pustio duboke i zdrave korijene u Nikšiću, što je dobra osnova za dugovječnost te politike i u Crnoj Gori.

Lider partije je čestitao nikšićkom Odboru DPS-a na uspješno obavljenom poslu tokom četvorogodišnjeg mandata i ocijenio da je Nikšić nepresušno vrelo pametnih, radnih, vrijednih ljudi, koji su, većinom, uglavnom u DPS-u.

Nikšić finansijski konsolidovan 

Nikšić je tokom poslednjeg četvorogodišnjeg mandata, naveo je Đukanović, finansijski konsolidovan grad u koji je uloženo oko 17 miliona eura u rekonstrukciju magistralnih i regionalnih puteva.

Kako je naveo, uloženo je oko 3,5 miliona u obnovu gradskih saobraćajnica, oko 2 miliona za vodosnabdijevanje, 17 miliona za sistem prečišćavanja otpadnih voda i oko 130 miliona za vjetroelektrane na Krnovu.

"Vrlo se intenzivno radilo na unapređenju saobraćajne i komunalne infrastrukture, bez koje nema razvoja bilo koje sredine. Intenzivno se radilo i na oživljavanju kvalitetnih privrednih kapaciteta u Nikšiću", rekao je Đukanović i podsjetio na značajne projekte realizovane i u kulturi.

On je kao pozitivan primjer oporavka naveo Elektroprivredu Crne Gore koja, smatra on, može da bude jedan od najvažnijih investitora u državi i da ne zaostaje za inostranim, a u stanju je da ulaže u izgradnju prve ozbiljne solarne elektrane u Ulcinju, kao i da se intenzivno priprema za izgradnju hidroelektrane (HE) Komarnica.

Đukanović je kao dobre primjere naveo i Metalac, Rudnike boksita, Željezaru koja održava proizvodnju, a koja bi „sinhronizovanom akcijom“ Vlade, Opštine i vlasnika fabrike, mogla više zapošljavati i proizvoditi, što je šansa za veći razvoj crne metalurgije u Nikšiću i Crnoj Gori.

I u oblasti poljoprivrede urađeno je mnogo, rekao je Đukanović i ocijenio da svi ti rezultati zavređuju poštovanje, ponos i predstavljaju važan stimulans za budući razvoj.

"I na državnom planu nijesmo zaostajali u rezultatima. Crna Gora je pokazala nova svojstva, nove kapacitete, kvalitete, napravila snažan iskorak na polju ekonomskog razvoja", rekao je Đukanović i dodao da je Crna Gora pokazala skoro jedinstven rezultat u Evropi sa prosječnom godišnjom stopom rasta više od tri odsto.

Prema njegovim riječima, stopa rasta u poslednje dvije godine je od 4,5 do pet odsto, a najvažniji izazov u narednom periodu vlasti ostaje da stabilizuje trend ekonomskog rasta.

Govoreći o institucionalnom razvoju, Đukanović je istakao da je mnogo urađeno na tom planu, da su ostvareni zapaženi rezultati, pokazanao da je Crna Gora i ekonomski i instizucionalno održiv sistem, a da je rezultata svega učinjenog ulazak u NATO, čime je ostvaren prvi spoljnopolitički prioritet.

"Ostalo je jako puno posla koji treba obaviti, jer je ključan deficit svih balkanskih društava u vladavini prava, zato što je riječ o regionu koji ima tradiciju nestabilnosti", rekao je Đukanović i dodao da je Crna Gora lider u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU).

"Na državnom planu ostvarujemo ozbiljne rezultate i pokazali smo da smo društvo koje je zrelo da savladava sve izazove sa kojima se suočava", ukazao je Đukanović i ukazao na otvorenu političku destrukciju sa kojima se suočava vlast u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, aktuelnoj vlasti, koja je "opravdala očekivanja" preostaje izazov gradnje otvorene tržišne ekonomiju, podsticanje preduzetništva, podsticanje domaćih i stranih investitora.

"Možemo bitno skratiti period sustizanja onog što smo propustili kroz prethodne vjekove i to ne bi nikako smjelo biti depresivno za našu generaciju. I moja generacija vidi i vidjeće dobra od toga, a posebno nas mora radovati da će generacija naše djece uživati u mnogo boljem životnom standardu", rekao je Đukanović.

Predsjednik nikšićkog Odbora DPS-a, Ivan Mitrović, ocijenio je da je ta partija stožer političkog života u Nikšiću, ali i organizacija koja daje ozbiljan doprinos afirmaciji ukupne politike u Crnoj Gori.

Mitrović je naveo da su minuli izborni ciklusi, najbolji dokaz istrajnosti, snage i odgovornosti članstva DPS-a i predočio da su u minule četiri godine realizovani brojni infrastrukturni projekti u saobraćajnoj infrastrukturi, vodosnabdijevanju, elektrosnabdijevanju, privredi, poljoprivredi i svim značajnim oblastima za život u gradu.

"Time su za ovaj period ispunjena gotovo sva predizborna obećanja data građanima", rekao je Mitrović na izbornoj konferenciji na kojoj je izabran novi Opštinski odbor DPS-a, u kome će biti 92 člana.

Пратите нас на

Коментари77

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније