Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

26. 05. 2019. 13:26 >> 13:26

MARKOVIĆ

FPN odskočna daska za društveno korisne djelatnosti

Veliki broj svršenih studenata Fakulteta političkih nauka UCG aktivno učestvuje u procesu evropskih integracija u sferama diplomatije, medija, socijalne politike, ljudskih prava, kulturne politike, reforme javne uprave, što jasno pokazuje da ih je Fakultet usmjerio na usvajanje evropskih vrijednosti i standarda, kaže dekan Milan Marković i poručuje da ovaj fakultet nudi maturantima mnogo prednosti ukoliko se za njega odluče.

Studijski programi koji se nude svršenim srednjoškolcima su Politikologija-Međunarodni odnosi, Medijske studije i novinarstvo, Socijalna politika i socijalni rad, i oni su, kako ističe Marković, privlačni velikom broju maturanata u Crnoj Gori, a interesovanje postoji i iz regiona.

"Znanja iz oblasti sociologije, filozofije, prava, istorije, psihologije, kao i poznavanje stranih jezika predstavljaju dobru podlogu budućim studentima za adekvatnije adaptiranje na izazove koji ih očekuju u procesu studiranja na Fakultetu političkih nauka. Važno je da srednjoškolci shvate šta vole i da izbor ne bude nametnut ili uslovljen, da su radoznali, kreativni i humani i onda je Fakultet političkih nauka za njih pravi izbor" poručuje Marković.

Marković ističe da je aktivizam na političkoj sceni stvar slobodnog građanskog izbora sadašnjih i budućih studenata. Svakako, među svršenim studentima Fakulteta političkih nauka ima ličnosti koje su prepoznate kao politički akteri na javnoj sceni. Bivši studenti prisutni su na medijskoj sceni Crne Gore (televizija, novine, online mediji), ali i kao direktni akteri procesa političkih, društvenih i socijalnih reformi koje su aktuelne godinama unazad.

Dekan napominje da se na FPN-a pružaju obuke budućim novinarima, a prije svega ističe učešće u projektu "Istraživačko novinarstvo, otkrijte medijsku pismenost" u saradnji sa NVO "35mm" i Sindikatom medija Crne Gore.

"Studenti su prošli obuku iz istraživačkog novinarstva i medijske pismenosti, a njihove istraživačke priče biće objavljene u junu u štampanim medijima, kao i obuku iz oblasti agencijskog i mobilnog novinarstva u saradnji sa Agencijom MINA, tokom koje će u junu šest studenata proći dvonedjeljnu obuku u novinskoj agenciji. U novembru 2018. godine zahvaljujući organizaciji SEEMO, 30 studenata učestovalo je na South East Europe Media Forumu u Tirani" naglasio je on.

Što se tiče studijskog programa Socijalna politika i socijalni rad, Fakultet je potpisao niz sporazuma o saradnji sa društveno značajnim akterima u oblasti socijalne politike. Sporazumi se realizuju drugu godinu za redom u institucijama socijalne zaštite, Zavodu za zapošljavanje kao i NVO ogranizacijama prepoznatim po svojoj djelatnosti u socijalnoj sferi. Studenti ovog studijskog programa aktivni su u projektima koji podstiču izgradnju socijalne mreže u našem društvu.

Na inicijativu Ministarstva nauke, tim sa Fakulteta političkih nauka realizuje projekat Evropskog društvenog istraživanja ESS u Crnoj Gori (https://www.europeansocialsurvey.org/ ), teorijski i metodološki najsveouhvatnije međunarodno istraživanje u oblasti društvenih nauka.

Istovremeno, to je i jedino društveno istraživanje koje se sprovodi u okviru Education Resources Information Center - ERIC i pod pokroviteljstvom Evropske komisije.

"Dodjeljivanjem statusa države posmatrača, Crna Gora je dobila svoje mjesto u okviru ovog važnog naučnog poduhvata. ESS podrazumijeva prikupljanje podataka o stavovima, vrijednostima i uvjerenjima građana država Evrope na brojne važne teme, uključujući demokratiju i participaciju građana, odnos prema porodici, braku, radu, migracijama i društvenoj nejednakosti, bitnim i aktuelnim problemima kao, što su klimatske promjene ili ekonomska kriza" pojašnjava Marković.

Na fakultetu često gostuju eksperati (naučnici, ambasadori, novinari) iz zemlje i inostranstvačime se studentima pruža mogućnostima da da steknu neposrednu spoznaju o aktuelnim dešavanjima u oblastima svog interesovanja, iskustvo o izazovima svojih budućih profesija, kao i kontakte koji mogu biti važni za njihovo dalje karijerno napredovanje.

"Na studijskom programu Medijske studije i novinarstvo istakao bih gostovanja medijskih eksperata uz podršku Savjeta Evrope poput Cezare Pitea sa Univerziteta u Parmi, Davida Goldberga sa Univerziteta u Londonu i Jelene Surčulije-Milojević sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu" kazao je Marković.

Dekan je istakao da veliki broj studenata Fakulteta učestvuje u programima međunarodne razmjene.

"Ponosni smo na saznanje da su jednako odgovorno i sa istim uspjehom bilježili značajne rezulate na eminentnim evropskim univerzitetima.
Opredijeljenost prema međunarodnoj saradnji i razmjeni dio je opsežne razvojne politike Univerziteta Crne Gore kroz različite programe i konkurse za stipendije na osnovu bilateralnih sporazuma, kao i kroz Erasmus+ i CEEPUS program. Studenti koriste ove mogućnosti u cilju sticanja međunarodnog iskustva i novih znanja u različitim evropskim zemljama. Akademsko osoblje se trudi da obogati svoje pedagoško iskustvo i stručno se usavrši kroz program teaching mobility i teaching training. Ova vrsta programa je od ključnog značaja za unapređenje kvaliteta nastave", zaključuje Marković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније