Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 04. 2019. 09:14 >> 09:14
10

ČESTITKE ĐUKANOVIĆA I MARKOVIĆA

Romi dio moderne istorije CG

Predsjednici države i Vlade, Milo Đukanović i Duško Marković, uputili su čestitke povodom Svjetskog dana Roma predstavnicima i pripadnicima te nacionalne zajednice u našoj zemlji.

U čestitki Đukanovića navodi se da kontinuirani napori koji su uloženi u unapređenje položaja romske populacije danas daju konkretne rezultate.

"Crna Gora se ponosi što je i u najizazovnijim vremenima uspjela da očuva multikonfesionalnost, multukulturalnost i multietničnost, koje od vajkada njeguje. Kada je u našem neposrednom okruženju bjesnio bezumni rat, nesebično smo pružili utočište raseljenim i interno raseljenim licima iz ratnim vihorom pogođenog regiona. Među izgnanicima je bio i značajan broj pripadnika romske populacije, kojima je omogućen povratak u zemlje porijekla ili potpuna integracija u društveno polje Crne Gore", saopštio je Đukanović.

On navodi da su domicilni Romi, kao i oni koji su nakon raseljavanja integrisani u građansko crnogorsko tkivo, punopravni članovi našeg društva i aktivno doprinose njegovom razvoju.

"Uvjeren sam da i dalje možemo raditi na unapređenju položaja pripadnika romske populacije, dodatno im olakšavajući pristup zdravstenom i obrazovnom sistemu, tržištu rada i mehanizmima u cilju promocije romske kulture. Na tome ćemo predano raditi, jer su Romi dio moderne crnogorske istorije, te daju aktivan doprinos i učestvuju u svim uspjesima koje smo zajednički ostvarili, od obnove nezavisnosti, do članstva u NATO-u i napretka u pregovorima sa EU, čija ćemo, duboko sam uvjeren, postati prva naredna punopravna članica", navodi Đukanović.

Premijer Marković, sa druge strane, ističe da Vlada posvećeno stvara kvalitetan institucionalni okvir za unapređenje položaja manjinskih nacionalnih zajednica.

"Ambijent sveukupne kohezije i društvenog sklada, čini našu zemlju primjerom regiona i šire. Dan Roma je prilika da još jednom istaknemo da Vlada posvećeno stvara kvalitetan institucionalni okvir za unapređenje položaja manjinskih nacionalnih zajednica, te da se Crna Gora prepoznaje kao zemlja koja primjenjuje visoke međunarodne standarde u ovoj oblasti", navodi se u čestitki Markovića.

Premijer podsjeća da su u decembru prošle godine obezbijeđeni su stanovi za 171 porodicu iz kampa Konik 1, čime smo nakon 18 godina zatvorili najveći kolektivni centar u Crnoj Gori.

"Prilika je i da saopštim da smo upravo ovih dana usvojili dokument kojim se uspostavljaju mjere i aktivnosti sa ciljem unapređenja statusa pripadnika romske zajednice u oblasti obrazovanja, zapošljavnja, kulture i zaštite identiteta", navodi Marković.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније