Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 04. 2019. 16:25 >> 15:54

ŠEHOVIĆ - RAJNKE

Nastavak razvijanja partnerstva u obrazovanju

Crna Gora i Sjedinjenje Američke Države nastaviće da razvijaju partnerstvo u obrazovanju, a zajednički projekti razmjena i rekonstrukcija obrazovnih objekata nastaviće se, konstatovano je na sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića i ambasadorke SAD-a Džudi Rajzing Rajnke.

Kako navode, posebna tema bile su učeničke i studentske razmjene, koje su već značajno unaprijeđene prošlogodišnjim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju o Fulbrajt programu.

"Dodatno, i ove godine je za crnogorske učenike organizovano testiranje za FLEX program srednjoškolske razmjene, putem koga trenutno 15 učenika boravi u SAD, a nedavno su završene i prijave za program razmjene studenata UGRAD (The Global Undergraduate Exchange Program – UGRAD)", navode u saopštenju.

Kada je riječ o zajedničkom radu na obrazovnoj infrastrukturi, istaknuto je da se OŠ “Sutjeska” u Podgorici, OŠ „18.oktobar“ na Bioču, OŠ „Mihailo Žugić“ u Pljevljima i JPU „Radmila Nedić“ u Beranama rekonstruišu iz donacije SAD u vrijednosti od 550.000 dolara.

"Radovi na školi u Bioču su već završeni, a ostali radovi su u toku", dodaju u saopštenu.

Rajnke je konstatovala uvođenje engleskog jezika u vrtiće važan korak ka internacionalizaciji crnogorskog obrazovnog sistema.

"Razgovarano je i o načinima na koji može dalje biti unapređivana medijska pismenost učenika uz pomoć partnera iz SAD. Razgovarano je i o potencijalnoj saradnji kroz Peace Corps, nepolitičku organizaciju američke Vlade koja je osnovana 1961. od strane tadašnjeg predsjednika Džona F. Kenedija u cilju promovisanja mira i prijateljstva u svijetu putem slanja volontera, koji bi svojim radom doprinosili društvenom razvoju zemalja domaćina. U slučaju Crne Gore osnovni cilj bi bio dalje poboljšanje kvaliteta nastave engleskog jezika", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније