Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Boka news, objavila B.B. ]

21. 02. 2019. 10:46   >>  10:14

PROJEKAT U PARKU PRIRODE

Zaštitiće endemične vrste na Orjenu

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, kao upravljač tim zaštićenim područjem, počeće u martu projekat zaštite endemičnih, rijetkih i ugroženih vrsta u parku prirode Orjen.

Agenciji je u ovom poslu partner organizacija EnvPro - Program za životnu sredinu, a donator sredstava je CEPF-partnerski fond za kritične ekosisteme. Ovaj fond je osnovan kako bi štitio biološki najbogatije i najugroženije regione svijeta.

"U pitanju je mali grant u vrijednosti od 20.000 US dolara, koji će nam donijeti konkretne mjere zaštite i konzervacije određenih endemičnih vrsta, kao i njihovo praćenje. Proglašenjem zaštičenog područja Parka prirode Orjen stekli su se uslovi da kao institucionalizovani organ tražimo partnere za ovakve i slične projekte zaštite koji čine primarnu djelatnost" kazali su u Agenciji.

Kako prenosi Boka News, Orjen je veoma značajno "Hot spot" područje endemskih vrsta. Zbog velikog broja međunarodno značajnih tipova habitata i vrsta flore prepoznat je i uvršten u projekte koji predstavljaju mrežu zaštićenih područja Evrope (Emerald I Natura 2000).

"Endemi Orjena su na listi vrsta koje će se istraživati kroz ovaj projekat. Početak realizacije projekta može se očekivati u martu, a sada se obavljaju pripreme sporazuma od ENVPro organizacije, razvoj detaljnog akcionog plana i pristupa u radu kako bi napravili dobru pripremu za budući rad" kazali su za Boka News u Agenciji.

Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci, a ovo je prvi projekat zaštite endemičnih i ugroženih vrsta u Parku prirode Orjen i na Orjenu uopšte.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније