Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

06. 01. 2019. 11:30 >> 15:14
42

VIJEK OD BOŽIĆNOG USTANKA

Kašćelan: Istina i pravda uvijek nađu put

Očuvanje nasljeđa Komitskog pokreta, njegovo vrednovanje i izučavanje u istorijskom i u kontekstu savremene Crne Gore dužnost je prema sadašnjim i budućim generacijama, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan, na svečanom obilježavanju 100 godina od Božićnog ustanka kod spomenika u Bajicama.

On je kazao da slobodarski plamen Božićnog ustanka ni poslije 100 godine nije ugašen, "što potvrđuje i ovaj istorijski skup, kada se okupljeni iz svih krajeva Crne Gore i dijaspore poklanjamo sjenima onih koji su za slobodu, pravo i čast Crne Gore položili život".

"Danas, u slobodnoj Crnoj Gori, sa neupitnim međunarodnim statusom, prisjećamo se onih koji su posijali sjeme otpora uništavanju sopstvene države. Nijesu to bili samo borci koji su se latili puške i diplomate koji su se političkim sredstvima borili za svoju državu, već i civili, starci, žena i djeca. Da, tačno je. Bili su hrabri komiti jer su znali ko je sa druge strane, a da nijesu ustuknuli ni kada su se povukle velike sile i kada je gospodar predao dušu Gospodu i sve, makar prividno, bilo izgubljeno, a borba je trajala punih 10 godina. Komitski pokret je u svojim redovima imao junake i prvake ondašnje Crne Gore i sa ove distance njihova borba i nepristajanje na podaništvo ima sve elemente herojskog čina. Zato je ovaj dan poseban za sve nas, za njihove potomke i građansku Crnu Goru", naveo je Kašćelan.

On je naveo da je na toj uzvišenoj, slobodarskoj ideji građena i poslijeratna, savremena i antifašistička Crna Gora, koja će svoje državotvorno biće ujediniti s imenom na referendumu 2006.

Prvi čovjek Prijestonice je naglasio da je očuvanje nasljeđa Komitskog pokreta, njegovo vrednovanje i izučavanje u istorijskom i u kontekstu savremene Crne Gore, dužnost prema sadašnjim i budućim generacijama.

"Ovo je posebno važno u kontekstu unutarcrnogorskog pomirenja, ali i potrebe očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta u procesu integracija u Evropsku uniju", kazao je Kašćelan.

Istakao je da je simbolika Božićnog ustanka veća od vremena u kojem se desio, "kao i njegove posljedice, ali i pouke".

''Ponosan sam, vjerujem kao i vi, na to što pripadam generaciji koja je doprinijela i svjedočila ispravljanju istorijskih nepravdi koje su načinjene našem narodu i državi. Današnji dan je i svjedočanstvo da istina i pravda uvijek nađu put. I nauk da sila ne može zaustaviti velike mahove. Nek je vječna Crna Gora'', poručio je gradonačelnik Prijestonice.

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić kazao je da današnji skup odaje priznanje herojima Božićnog ustanka.

"Sagledavajući sa ove distance riješenost i istrajnost crnogorskih oficira da ostanu vjerni položenoj zakletvi, njihova etička i tradicionalna snaga predstavlja snažno nadahnuće da i nakon 100 godina pominjemo njihove podvige i odanost Crnoj Gori", kazao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Dragutin Dakić.

Vijenac na Spomenik herojima Božićnog ustanka 1919. u Bajicama položili su premijer Duško Marković, ministar odbrane Predrag Bošković i gradonačelnik Kašćelan.

Obilježavanje 100 godina Božićnog ustanka nastavljeno je svečanom akademijom u Zetskom domu, na kojoj su govorili Marković i Bošković.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније