Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

03. 01. 2019. 13:00 >> 12:42
3

ČEKIĆ PORUČIO

Medresa opravdala postojanje

Medresa u Tuzima opravdala je svoje postojanje tokom deset godina rada, a stereotipi koji su u početku postojali prema školi sve su slabiji, ocijenio je direktor te ustanove Fuad Čekić.

On je aenciji MINA kazao da je škola opravdala postojanje, odnosno da je prvoshodno muslimanima omogućeno izučavanje islama imanentno našem području, s obzirom da je islam prisutan pet vijekova.

“I ono što je važno, riječ je o evropskim muslimanima, koji vijekovima žive islam, tako da je model tumačenja islama prisutan u Crnoj Gori posebno interesantan nekim razvijenim evropskim državama koje se susreću sa islamom unazad pet ili deset decenija“, rekao je Čekić.

Sa druge strane, smatra on, otvaranje škole doprinjelo je intenciji moderne Crne Gore da prihvati i islam kao sastavnio dio ukupne kulturne baštine i tako i faktički potvrdi multietničko i mutlivjersko opredjeljenje.

„Odnos države od osnivanja škole do danas ide tragom afirmativne politike. Stereotipi koji su u početku postojali prema školi, što je bilo za očekivat, sve su slabiji“, istakao je Čekić.

On je kazao da je školu od njenog osnivanja zavšilo 285 učenika i da su prevazišli predviđanja.

„Samo ove godine imali smo 103 upisana učenika, a ako zainteresovanost za školu nastavi ovim trendom, možemo očekivati 350-400 učenika u školi“, rekao je Čekić. Trenutno škola broji 277 učenika.

On je rekao da je jedan ili dva odsto učenika medrese nastavalja studije na fakultetima islamskih nauka, što je, kaže, dovoljno za potrebe Islamske zajednice u Crnoj Gori.

„Kada govorimo o medresama kao školama trebamo imati jednu činjenicu na umu, da to nisu škole za vjerske službenike, već škole koje izvode opšte-obrazovni program i pored toga su akreditovane za vjersku nastavu. Tako da je za očekivat da učenici nastavljaju studije na fakultetima društvenog i prirodnog usmjerenja“, istakao je Čekić.

Kako je naveo, duh islama je kompatibilan principu integraciji znanja, prema kojoj su vjerske znanosti integrisane sa društvenim i prirodnim znanostima, tragom toga je i oformljena medresa.

On je rekao da ambijent internata omogućava školi da sprovodi aktivnosti i osam sati nakon završene nastave.

„Ovaj dio dana ispunjen je vannastavnim aktivnostima različitih sadržaja. Ove godine smo uveli i radio sekciju, učenici će imati priliku da sa nekim od koordinatora učestvuju u radu radija: pripremom određenih emisija, vođenjem programa i tehničkom podrškom neophodnom za rad radija“, objasnio je Čekić.

Kako je dodao, intezivirali su i sportske aktivnosti tako da djeca četri puta sedmično mogu da pohađaju neku od različitih sportskih sekcija.

Čekić je rekao da se mogu pohvaliti veliki broj studijskih putovanja za učenike, kojih je u drugom polugodištu bilo više od petnaest.

„U školi redovno imamo gostujuće profesore iz različitih branši koji nadopunjavaju onaj segment opšteg obrazovanja koji nije pokriven planom i programom. Često ti gosti znaju biti i neke poznate ličnosti iz javnog života. Uglavnom vannastavni dio je poprilično dinamičan“, kazao je on.

Čekić je naglasio da su finansije glavni izazov za svaku od obrazovnih ustanova i prvi uslov za nesmetan rad.

„Kod obrazovanja je važno da je to direktno finasiranje u čovjeka, razvoj njegovih psihofizičkih sposobnosti kao i model društva koji sutra želimo da imamo. Jeste da su u pitanju dugoročne finansije čije rezultate očekujemo za dvadeset godina, ali je sigurna investicija“, naveo je on.

Time se vodi i Vlada što, prema riječima Črkića, potvrđuje dio budžetskih sredstava opredijeljen za obrazovanje u prošlpj godini u kojim je bila prepoznata i medresa.

„Nadamo se da će se sa ovakvim vidom afirmativne politike prema medresi nastaviti i u buduće“, zaključio je Čekić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније