Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

04. 12. 2018. 07:40 >> 07:17

PROSLAVA HANUKE

Paljenjem svijeća poslali poruku mira i ljubavi

Jevrejska zajednica u Crnoj Gori obilježila je Hanuku - praznik svjetlosti, na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Simboličnim paljenjem svijeća poslata je poruka mira, ljubavi i suživota. Riječ je o prazniku oslobođenja Jevreja, odnosno Makabejaca od Helenske vlasti u drogom vijeku prije nove ere.

Tom prilikom planirana je osmodnevna proslava, no naizgled nije bilo dovoljno ulja koje bi omogućilo da svijeća toliko gori. Ali, dogodilo se čudo .

Predsjednik Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Đorđe Raičević kazao je za RTCG da se smatra da je božje čudo dovelo do toga da ulje koje je bilo predviđeno samo za jedan dan gori punih osam dana.

"I u srednjem vijeku Jevreji počinju da obilježavaju te dane", rekao je Raičević.

On je objasnio da je postala tako tradicija da se svijeće povodom Hanuku javno pale na gradskim trgovima, ali pali ih visoki državni zvaničnik.

"Danas praktično nema zemlje u Evropi i širom svijeta gdje se ne pale svijeće. Prošle godine Hanuku je palio u Americi predsjednik Tramp, u Moskvi Putin, u Zagrebu premijer Hrvatske, a u Srbiji predsjednik Vučić. To je postao simbol svjetlost, i borbe za slobodu", rekao je on.

Nebojša Kuburović, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније