Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

29. 10. 2018. 19:34 >> 21:04
7

PAŽIN NAJAVIO

Pripremiće novi zakon o položaju vjerskih zajednica

Vlada će imati političkog senzibiliteta da pripremi novi zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica i slobodi vjeroispovjesti, rekao je ministar pravde Zoran Pažin i dodao da će u tom procesu biti dobrodošli svi da iskažu svoj stav i daju doprinos.

On je danas u parlamentu odgovarao na pitanja poslanika.

Andriju Mandića iz Demokratskog fronta (DF) zanimalo je zašto Vlada nije potpisala Temeljni ugovor sa Srspkom pravoslavnom crkvom.

Pažin je odgovorio da pozdravlja nastojanje poslanika Mandića da se donese novi zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica.

On je kazao da je Vlada uložila veliki napor da se potpomogne obnavljanje vjerskoga života u Crnoj Gori, izgradnjom novih i obnavljanjem starijih sakralnih objekata.

„To je nešto što, vjerujem, nailazi i na vaše razumijevanje i poštovanje. Takođe, rezultat toga napora je bilo i potpisivanje nekoliko temeljnih sporazuma, sa Svetom stolicom, Jevrejskom zajednicom i Islamskom zajednicom“, kazao je Pažin.

On je dodao da je tačno je da sa pravoslavnim crkvama takav sporazum nije potpisan ali da postoji dobra volja i otvorena vrata Vlade da se potpiše i jedan takav sporazum.

Naglasio je da za to nije dovoljna dobra volja samo sa jedne strane.

„Takođe, potrebno je uzajamno poštovanje i razumijevanje, koje katkad izostaje kada su u pitanju visoki crkveni velikodostojnici u Crnoj Gori, koji s vremena na vrijeme upute poruku javnosti o nepriznavanju države Crne Gore, vrijeđanju države Crne Gore. Takođe, negira se postojanje crnogorske nacije i jezika“, naveo je Pažin.

Kako je rekao, to nije dobar ambijent koji bi sve zajedno ohrabrio da uđu u pregovoranje o zaključenju temeljnog sporazuma.

On je uvjeren da će Vlada imati i znanja, istrajnosti i političkog senzibiliteta da pripremi novi zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica i slobodi vjeroispovjesti i da će u tom procesu biti dobrodošli svi koji budu osjećali potrebu da iskažu svoj stav i daju svoj doprinos.

Poslanik DF-a, Jovan Vučurović, pitao je Pažina zašto mu je neprihvatljiva kvalifikacija patrijarha Irineja da je Crna Gora „Srprska Sparta“.

Pažin je odgovorio da je njegova reakcija na izjavu Irineja bila afirmacija ustavne odrednice i najviše vrijednosti Crne Gore, kao zajednice slobodnih i ravnopravnih građana koji su, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, opredijeljeni za demokratiju i građansko društvo.

„Nemojte da vas čudi da kada se jedna nacija pomije kao superiorna, koja je starija i važnija od drugih nacija, to nailazi na oštru osudu od Vlade“,rekao je Pažin.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније