Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

18. 10. 2018. 20:23 >> 20:21
1

NAKON ŽALBENOG POSTUPKA

Ukloniće sve nelegalne objekte na Bojani

Svi nelegalni objekti na rijeci Bojani biće uklonjeni čim se završi žalbeni postupak na tender za izbor izvršioca tog posla, rečeno je TVCG iz Ministarstva održivog razvoja. Time se, ipak, neće prevazići problem prebukiranosti, smatraju u civilnom sektoru, što navode i kao glavni razlog ekoloških problema ovog dijela obale.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u katalog za ovaj period upisalo je više od 570 ponti, vikendica i ribarskih kućica, od čega je samo 18, prema toj procjeni, u crvenoj zoni. 

"Morsko dobro postupa i sprovodi tenderske postupke isključivo po katalogu, odnosno evidenciji koju donosi Ministarstvo održivog razvoja. Kada govorimo o periodu od 2016. do 2018. predmetnim katalogom obuhvaćene su na desnom rukavcu Bojane 573 lokacije, od čega je 18 bilo prepoznato kao lokacije u crvenoj zoni i Morsko dobro za njih nije sprovodilo tenderski postupak za davanje u zakup. Za sve ostale lokacije tokom prethodne tri godine sprovodeni su postupci i uspjeli smo da sa velikim brojem zakupaca zaključimo ugovore i regulišemo odnose na lokacijama na Bojani", kazala je za TVCG Ivana Lazović iz Morskog dobra.

Objekti iz crvene zone, kao i oni čiji vlasnici nijesu ispoštovali svoje obaveze, kako je najavljeno iz Ministarstva ordrživog razvoja i turizma, biće uklonjeni.

"Ministarstvo je i ranije dalo nalog da vlasnici to učine sami na obostranu korist, oni koji to nijesu uradili - stekli su se uslovi da ih uklonimo. Razlog zbog čega još nije urađeno je tehničke prirode. Raspisan je tender za izvršioca, ali posljednjeg dana je došlo do prijave i čim se završi biće ukonjene, s tim što postoji mogućnost da vlasnici sami učine", naglasila je Marina Miketić Nikolić iz Ministarstva održivog razvoja.

Da se uklanjanjem nelegalnih objekta neće riješiti problem pretrpanosti jasno je prvom covjeku Ulcinja.

"Neće se promijeniti, ali mora se znati procedura, moraju da plaćaju i sami građani moraju poštovati red i zakon", poručio je predsjednik te Opštine Ljoro Nrekić.

Dželal Hođić iz NVO Zeleni korak je istakao da treba da se ponovo ponosimo Bojanom, kao i da bi trebalo "da dominiraju restorani i kolibe, a ne vile".

Za posljednje tri godine od ugovora na zakup Javno preduzeće Morsko dobro prihodovalo je skoro milion eura, od čega polovina, shodno Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava, ide opštini Ulcinj.

Bez obzira na izdvajanja, atraktivan prostor na Bojani nema osnovne putne, kanalizacione i vodovodne uslove.

Irena Rašović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније