Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 10. 2018. 19:09 >> 18:59

PAM CG

Istrajaćemo, institucije da proceduru privedu kraju

Nakon što je Zavod za intelektualnu svojinu oduzeo dozvolu za rad Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM, iz te organizacije su naglasili da su, u skladu sa Zakonom, preregistrovani u NVO i svoje djelovanje baziraju na osnovu Zakona o autorskim i srodnim pravima. Istakli su i da Vlada mora znati da "nakaradna pravna rješenja" mogu blokirati pristupne pregovore.

"Kontinuirana zabrinutost Evropske komisije i podrška CISAC-a, kao i srodnih organizacija iz regiona, uvjeravaju nas da treba da istrajemo i prepustimo institucijama države Crne Gore da kompletnu proceduru privede kraju. Već 1. novembra predstavnici Evropske komisije će sa predstavnicima PAM CG i ministarstva ekonomije u Podgorici razgovarati o poglavlju 7 i baviti se aktuelnim stanjem na polju zaštite autorskih prava u Crnoj Gori", kazali su iz PAM-a.

Oni su poručili da će mjera štete koja nastaje od "medijske kampanje i pravno nakaradnog rješenja donijetog od strane Zavoda za intelektualnu svojinu", biti predmet odlučivanja nadležnih sudova u Crnoj Gori, odmah po okončanju drugostepenog postupka.

"Besprizorna medijska kampanja koja se ovih dana vodi protiv Organizacije šteti svima - organizaciji, autorima i korisnicima. Istina je da je Zavod za intelektualnu svojinu donio rješenje o oduzimanju licence organizaciji. Nećete pročitati u medijima da je to samo prvi korak u proceduri. Način na koji je Zavod to uradio, ostavićemo na tumačenje drugostepenom organu, Ministarstvu ekonomije. Vjerujemo u institucije sistema i mirno čekamo drugostepenu odluku", naglasili su iz PAM-a.

Oni su zamolili sve autore i korisnike da budu strpljnivi.

"Kompletan zakonski okvir za djelovanje organizacije za zaštitu autorskih i srodnih prava definiše država Crna Gora. Dakle, to ne radi PAM CG, on samo u skladu sa zakonom sprovodi zakon o autorskom i srodnim pravima. Ni manje ni više, radi isto što i sve srodne organizacije u svijetu", kazali su iz te organizacije.

Oni su poručili da je neistina da su protiv bilo kog festivala, ali da su protiv toga da svi festivali uredno plaćaju zakonom predviđene autorske nadoknade, a samo jedan festival ne.

"PAM CG ima zakonsku obavezu da sve nenaplaćene fakture preda nadležnim sudovima. To je i uradio, u skladu sa zakonom. Slučajno ili ne, neposredno pred donošenje rješenja o oduzimanju dozvole PAM CG, `Sea dance festival` primio je nalaz nezavisnog vještaka finansijske struke, po nalogu Suda, u kome je konstatovan trogodišnji dug festivala prema PAM CG u iznosu od 188.000 eur", navodi se u saopštenju.

Iz PAM-a su naglasili da, u skladu sa zakonom, lokalne turističke organizacije, kao i JP Morsko dobro, solidarno učestvuju sa organizatorima manifestacija u izvršavanju obaveza po osnovu plaćanja nadoknada za javno emitovanje.

"Godine 2016. isti Zavod, koji je donio rješenje o oduzimanju licence zbog navoda da organizacija nema Statut, produžio je licencu PAM CG na novi petogodišnji period. Sumnjamo da je to mogao uraditi bez Statuta organizacije. Za 12 godina rada, niko nije ni pokušao da ospori Statut PAM CG koji nesumnjivo postoji. Čak se primjerak Statuta PAM CG nalazi i u arhivu Zavoda za intelektulnu svojinu", saopšteno je iz te organizacije.

Kako su objasnili,  zaključno sa mjesecom septembrom, PAM CG po osnovu poreza na dodatu vrijednost, poreze i doprinose, državi Crnoj Gori uplatio je 1.709,742 eura.

"U zakonu o autorskom i srodnim pravima, u članu 151, jasno je precizirano na koji način i zbog kojih razloga se može organizaciji oduzeti licenca. Nijedan od tih razloga nije iskorišćen kao argument u postupku oduzimanja licence. Isti član zakona propisuje i obaveznu proceduru u takvim slučajevima. Naravno, ni ta procedura nije ispoštovana, pa je logično izvesti zaključak da se radi o samovolji direktorice Zavoda, a motivima i razlozima za ovakvu odluku baviće se nadležno tužilaštvo. Iskreno vjerujemo da je u pitanju neznanje a ne namjera, ali se onda i pitamo kako je moguće vršiti kontrolu rada organizacije sa ovakvim, očiglednim nedostatkom pravnog znanja na ovom nivou", kazali su iz PAM-a.

Istakli su da je to signal Ministarstvu ekonomije da provjeri da li Zavod za intelektualnu svojinu radi svoj posao u skladu sa ovlašćenjima, "jer ako je suditi po predmetnom rješenju, ima tu dosta razloga za zabrinutost".

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније