Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

16. 10. 2018. 15:51 >> 15:30

U NIKŠIĆU

Otvorena dječija čitaonica

Mališani iz Nikšića danas su dobili Dječiju čitaonicu u okviru biblioteke u Dvorcu kralja Nikole, opremljenu po savremenim standardima, a djeci će biti na raspolaganju oko 11.000 knjiga.

Dječju čitaonicu je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je čestitao na naporima da se u Nikšiću stvore uslovi za bolje funkcionisanje Narodne biblioteke kroz uvođenje inovativnih sadržaja.

"Za Nikšić, grad duge i bogate kulturne tradicije, ovo je biblioteka koja predstavlja mjesto sa kog će mnogi značajni kulturni djelatnici započeti čitalačku avanturu iz koje će kasnije definisati svoje intelektualne i estetske nadzore, a nemali broj njih će stvoriti djela čiji će značaj prevazići prostor njihovog zavičaja" kazao je Bogdanović.

Bogdanović je naglasio da svaka aktivnost kojom se stavlja fokus na čitanje teksta danas predstavlja dodatnu obavezu društva prema djeci koja odrastaju u svijetu zavodljivih vizualnih fascinacija, što se i te kako može odraziti na nivo njihove pismenosti i uticati na marginalizaciju knjige u životima mladih.

"Zato nas raduje što danas Narodna biblioteka "Njegoš" u okviru Dječjeg odjeljenja, počinje sa novim edukativnim programima u Dječjoj čitaonici, među kojima bih posebno istakao sadržaj namjenjen djeci sa smetnjama u razvoju", dodao je ministar i pozdravio saradnju Biblioteke sa Dječjim dispanzerom iz Nikšića.

"Posebnim programima i pomagalima ovaj vrijedni kolektiv pomoći će djeci da kroz prihvatanje izazova steknu samopouzdanje, pronađu svoje mjesto u grupi i postanu odgovorni i važni članove male, odnosno velike zajednice", kazao je Bogdanović.

Direktorica Narodne biblioteka "Njegoš", Renata Bulajić, kazala je da su ovim projektom htjeli da apeluju na svijest onog neodgovornog dijela građana i ljudi koji se bave djecom, istakavši da djeci ne treba da oduzimamo igru.

"Ovaj lijepi kutak biće sastajalište i mjesto u kojem će naši najmlađi sugrađani kvalitetno provoditi dio svog slobodnog vremena, družeći se sa knjigom" uvjerena je potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević.

Ona je izrazila posebnu zahvalnost Ministarstvu kulture na dosadašnjoj podšci u realizaciju ovakvih i sličnih projekata, kao i u organizaciji brojnih kulturnih dešavanja i festivala po kojima je Nikšić posebno prepoznat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније