Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B92 ]

21. 09. 2018. 16:14 >> 15:55
1

SJEDIŠTE RUSKE DIJASPORE

Zbog čega je Budva toliko atraktivna

"Ja govorit pa ruski", može se čuti na svakom koraku u Budvi koja je postala sjedište ruske dijaspore u Crnoj Gori. Takozvani ruski bum počeo je prije 13 godina, traje i danas.

Prošle godine je 300 hiljada ruskih državljana posjetilo Crnu Goru.

Možda je, za nečiji ukus, previše komercijalizovana, možda ne liči na ljetovalište koje pamtite, ali zbog geografskog položaja i potencijala, Budva je postala sjedište ruske dijaspore u Crnoj Gori. Sa velikim ruskim kapitalom došli su i Rusi. Aleksandar Hrigian je predsjednik ruske dijaspore i u Budvi živi već 10 godina.

“Život u Budvi je sreća“, kaže on prenosi B92 – “Budva je centar, a pola sata je udaljena od svakog grada Crne Gore. Prije 30 godina Moskva je za mene bila najbolji grad na svijetu, megapolis, energija, puno ljudi. Kada imaš djecu, bolje je na obali mora“.

U Crnu Goru se zbog blage klime i niskog standarda preselilo oko 15 hiljada Rusa. Život na moru svima im je posebno privlačan, a s obzirom na to odakle dolaze kupaju se i usred zime.

„Od 2006. u prometu nekretnina je krenulo pravo ludilo, kada su se cijene mijenjale iz dana u dan. Praktično je bila inflacija kada je u pitanju cijena nekretnina i tada je veliki broj mještana koji su imali zemlju duž Budvanske rivijere zaradio milionske iznose“, kaže Veselin Marković, potpresjednik opštine Budva – “Poslije tolikih miliona Budva ipak nije napredovala onoliko koliko bi bilo prirodno. Nažalost, neki od tih miliona su nestali zbog čega je i nekoliko bivših funkcionera procesuirano“.

Ako pamtite Budvu od prije samo 20 godina, ne možete ne primjetiti da se njen izgled od tada značajno promjenio. Danas je ovo grad oblakodera, skupih hotela i ekskluzivnih restorana u kojima je jedan od oficijelnih jezika upravo ruski.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније