Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 09. 2018. 16:10 >> 16:04

SAVJET APELUJE

Ne objavljivati snimke policijskih akcija

Savjet za građansku kontrolu rada policije preporučio je Upravi policije da se prekine praksa javnog objavljivanja video zapisa policijskih akcija, kako bi se obezbijedila zaštita ljudskih prava i osigurao visok stepen zaštite privatnosti i pretpostavke nevinosti.

To je, kako su naveli, u skladu sa praksom policija država sa tradicijom u demokratiji i u demokratskom nadzoru.

Oni su kazali da je Savjet postupao po pritužbi građanina V.P. koji je zatražio provjeru primjene policijskih ovlašćenja pri hapšenju njegovog sinovca N.P, 16. maja u Baru.

Iz Savjeta su objasnili da je V.P. ukazao na postojanje video snimka na kojem je javno prikazano hapšenje njegovog sinovca N.P.

"V.P. je, ističući neprimjerenost snimka, iznio je da samo treba uzeti u obzir aktuelnu situaciju sa više hiljada pokradenih eksponata iz Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju i zamisliti situaciju eventualnog hapšenja odgovornih i onih koji su prisvojili te eksponate“, piše u saopštenju Savjeta.

Od Uprave policije je zatraženo da detaljno informiše o radnjama prema N.P. i da direktor policije dostavi stručno i profesionalno objašnjenje potrebe i razloga da se snimljeno hapšenje javno objavi.

„Naročito momenta kada se broje novčanice i postavljaju na leđa uhapšenog lica, a Savjet uputi na utemeljenje navedenog postupanja Uprave policije“, piše u saopštenju.

Uprava policije djelimično je, dodaje se, odgovorila na zahtjev da dostavi profesionalno objašnjenje potrebe i razloga da se snimljeno hapšenje javno objavi.

„Uprava policije u odgovoru Savjetu je informisala da snimanje policijskih akcija nije zakonom zabranjeno pa samim tim, isto može izvršiti kad god je riječ o akciji ovog tipa izvedenoj pod takvim okolnostima da sami čin snimanja akcije ne ugrožava njenu efikasnost“, kaže se u saopštenju.

Pored ovoga, navodi se u dopisu Uprave policije, ni objavljivanje snimka nije eksplicitno zabranjeno pa je Uprava mišljenja da takvi snimci mogu služiti samo kao dokaz transparentnosti i zakonitosti rada policijske organizacije.

„Na temelju pažljivog pregleda video snimka Savjet je konstatovao da nijesu prepoznati momenti/elementi prekoračenja ovlašćenja u smislu upotrebe prinude kao i da su građani prema kojima su preduzimana policijska ovlašćenja postupali po svim izdatim naredbama pa nije bilo potrebe i osnova da se prema njima primjenjuju sredstva prinude“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Savjet svjestan potrebe i namjere Uprave policije i MUP Crne Gore da javnost Crne Gore proaktivno i što detaljnije informišu o naporima policijskih službenika u sprovođenju i primjeni zakona i osiguranju bezbjednosti građana.

„Savjet prema takvom pristupu MUP Crne Gore ima podržavajući odnos. Međutim, primjena policijskih ovlašćenja u svakom trenutku mora biti profesionalna pa i javno objavljivanje snimljenih policijskih akcija mora imati jasno pravno utemeljenje i obrazloženu svrhu“, piše u saopštenju.

Smatraju da Uprava policije kod građanske kontrole rada policije nije u razumnoj mjeri pojasnila pravni osnov i svrhu odluke da se pojedini segmenti snimljenog hapšenja građanina N.P. javno objave.

„Uprava policije nije jasno ukazala Savjetu na pozitivni pravni propis koji daje pravo i obavezu Upravi policije da, u svrhu obavještavanja javnosti, vrši objavljivanje video snimaka koji su nastali tokom provođenja policijskih akcija (hapšenja, pretresanja i slično)“, kaže se u saopštenju.

Savjet je ocjenio da javno objavljeni video zapis, u konkretnom slučaju, je nesrazmjeran i prevazilazi nivo, potrebu i kvalitet objektivnog informisanja javnosti o aktivnostima i rezultatima rada Uprave policije.

„Javno objavljivanje snimljenog hapšenja građanina N.P. predstavlja povredu prava. Objavljivanje konkretnog video zapisa predstavlja kršenje prava na privatnost i pretpostavku nevinosti građanina N.P. koji je lišen slobode a o čijoj će se odgovornosti odlučivati u kasnijim fazama krivičnog postupka čime je afirmisana prezumcija krivice“, kaže se u saopštenju.

Oni su pozvali ministra unutrašnjih poslova, Mevludina Nuhodžića da naloži da se unaprijedi profesionalna pažnja u vezi sa zaštitom ličnih podataka građana i njihovog neovlašćenog korišćenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније