Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

27. 08. 2018. 13:50 >> 13:32

OŠ ŠTAMPAR MAKARIJE

Roditelji nezadovoljni organizacijom nastave

Savjet roditelja drugog razreda podgoričke Osnovne škole "Štampar Makarije" uputio je otvoreno pismu ministru prosvjete Damiru Šehoviću zbog, kako su naveli, nemogućnosti da u direktnoj komunikaciji sa rukovodstvom škole postignu dogovor oko organizacije nastavnog procesa u predstojećoj školskoj godini.

Oni su objasnili da bi prema organizacionom planu, sva odjeljenja drugog razreda nastavu trebalo da pohađaju u drugoj smjeni, što podrazumijeva boravak u školi od 14 sati i 30 minuta do 18 sati.

"Ako taj segment života posmatramo izolovano ili sa stanovišta rukovodstva škole, ne uviđa se nikakav problem. Međutim, kad sve to smjestimo u realan kontekst porodičnog života prosječnog sedmogodišnjaka, stvari se drastično mijenjaju", kaže se u pismu Šehoviću.

Dodaje se da ako je većina roditelja zaposlena, a radno vrijeme im nije fleksibilno, takav model organizacije direktno šteti funkcionisanju porodice, jer su roditelji i djeca "osuđeni" na svega dva i po sata druženja dnevno.

"Već unaprijed znamo da ćete nam reći kako je predmetna škola prebukirana i kako ta činjenica nameće organizacionu šemu ovog tipa. Dozvolite, da ne zamjenjujemo teze, ne postoje djeca zbog škola, već škole zbog djece", navodi se u pismu.

Predstavnici Savjeta roditelja smatraju da bi primarni cilj školovanja trebalo da bude pravilan razvoj i stasavanje jedinke, njeno kultivisanje i integrisanje u društvo.

"To znači da bi pedagoške i psihološke savjetodavne službe morale da procijene da li je uzrast djeteta od sedam godina pogodan za ovaj model organizacije, ili treba uložiti dodatni napor da se navedena smjena projektuje za učenike starijih razreda", pojasnili su iz Savjeta.

Prema njihovim riječima, ako postoji sistemski problem sa deficitom prostora i kadra, ne misle da ga treba rješavati "preko leđa" jedne generacije djece i njihovih porodica, kao i da su skloni da se sa rukovodstvom škole slože oko stvarne prebukiranosti škole.

"Osnovna škola koja je izgrađena devedesetih godina prošlog vijeka projektovana za potrebe Bloka V, odjednom je prerasla u jednu od najbrojnijih u državi", kaže se u pismu.

Iz Savjeta smatraju da to nije samo propust rukovodstva škole, već sistemski propust koji se hitno mora neutralisati, jer se "direktno odražava na kvalitet obrazovnog procesa".

"Ako postoji raskorak u internoj evidenciji uspjeha učenika škole i rezultata eksternih ispitivanja, čini nam se da je to alarmantan pokazatelj da smo u pravu i da se mora reagovati odmah, jer ako obrazovanje u osnovnoj školi ne da adekvatnu bazu za nadogradnju, uzaludne su reforme srednjoškolskih i studijskih programa", naveli su predstavnici Savjeta.

Oni su kazali da od Šehovića očekuju da kao poseban argument, iznese činjenicu da se takav model ne primjenjuje od ove godine, već je godinama na snazi, kao i da su i drugi roditelji i učenici bili u istoj situaciji.

"Posljedice takvog modela ne mogu se lako i jednostavno izmjeriti, niti vidjeti odmah, već bi kontinuirano i sistemsko praćenje dalo precizan podatak kako se sve to odrazilo na porodicu, psiho-fizički razvoj djece, kao i na njihovu socijalnu interakciju", navodi se u pismu.

Dodaje se da svako ko učestvuje u interakciji, inicijativu Savjeta treba da doživi kao doprinos i pokušaj da se pomire težnje i interesi.

"Ova inicijativa usmjerena je na to da zajednički nađemo prihvatljivo rješenje koje neće biti na štetu djece", zaključuje se u pismu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније