Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

24. 06. 2018. 17:22   >>  17:19

CGO POZIVA

Obezbijediti kontinutet dodjele besplatnih udžbenika

Crnoj Gori potrebno je obezbijediti kontinuitet dodjele besplatnih udžbenika učenicima, nezavisno od izbornih godina, saopšteno je Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iz te nevladine organizacije (NVO) saopšteno da je u 19 opština u Crnoj Gori za školsku 2017/18. godinu raspodijeljeno 11.695 đačkih kompleta, za koje je utrošeno 506,68 hiljada eura.

CGO se, kako su kazali, obratio svim lokalnim samoupravama, kojih u Crnoj Gori ima 23, tražeći podatke da li su obezbijedili besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola u svojim opštinama, za koje razrede i koliko novca je izdvojeno iz budžeta za školsku 2017/18. 

"Sve opštine su odobrile pristup informacijama koje je CGO tražio, iako je postupak trajao dugo jer nijesu svi bili podjednako ažurni. Od 23 opštine, njih 19 je dostavilo podatke o broju dodijeljenih đačkih kompleta, dok četiri opštine nijesu opredjeljivale novac po ovom osnovu", kazali su iz CGO-a.

Oni su rekli da opštine Plav, Pljevlja i Rožaje prema dostavljenim podacima, do sada nikada nijesu obezbjeđivale besplatne udžbenike, dok je opština Šavnik jedino u školskoj 2016/17. obezbijedila novac za šest kompleta.

Iz CGO-a su objasnili da je pojedinačno najviše novca u školskoj 2017/18.godini izdvojila opština Budva koja je tada prvi put obezbijedila besplatne komplete udžbenika za sve svoje osnovce, preciznije njih 2.736 i na to utrošila 182,70 hiljada eura.

"Opština Podgorica je obezbijedila komplete za 2.593 prvaka, na što je utrošeno 112,77 hiljada EUR, dok su Berane na trećem mjestu po visini izvojenog novca sa 50 hiljada EUR za 951 učenika. Opštine Berane, Budva i Plužine su jedine opštine koje su obezbijedile komplete za učenike svih razreda", kazali su iz CGO-a.

Iz te NVO su kazali da i pored višegodišnjih apela CGO-a i dalje ne postoji volja donosilaca odluka da se nađe održivo rješenje za ukupno pokrivanje troškova osnovnog obrazovanja kako bi ono bilo i de facto besplatno.

Prema njihovim riječima, postoji tendencija rasta obezbjeđivanja besplatnih kompleta udžbenika, ali i dalje se u neravnompravnom položaju nalazi ogromna većina - odnosno 58.425 učenika.

"Ovaj broj je i daleko od poštovanja obavezujuće ustavne norme koja propisuje pravo na školovanje pod jednakim uslovima, i obavezno a besplatno osnovno obrazovanje", kazali su iz CGO-a.

Oni su naveli da je prema podacima sa sajta Monstata, u 2016/17. godini u Crnoj Gori osnovnu školu pohađalo 68.409 osnovaca od čega je 893 djece sa posebnim potrebama.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније