Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

04. 06. 2018. 17:51 >> 17:41
1

OMBUDSMAN PORUČIO

Zaštita životne sredine jedan od najvećih izazova

Zaštita životne sredine jedan je od najvećih izazova savremenog društva, zbog čega je unapređenje stanja u toj oblasti prioritet svakog društva, ocijenio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković.

U saopštenju Ombdusmana, povodom međunarodnog dana zaštite životne sredine, podsjeća se da svi nadležni organi ali i pojedinci moraju odgovorno i adekvatno ispuniti svoje obaveze kako bi preduzimane mjere i radnje dale očekivane rezultate.

Ocjenjuje se da je Crna Gora unaprijedila normativni okvir u oblasti zaštite životne sredine i ostvarila dobar napredak u usklađivanju zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU.

Navodi se da je Crna Gora osnažila institucionalni okvir za ostvarivanje prava na zdravu životnu sredinu, međutim i dalje postoje značajni problemi.

"Na osnovu praćenja stanja i zapažanja u ovoj oblast kao i pritužbi građana, ukazujemo da su kvalitet vazduha u pojedinim gradovima (Pljevlja, Podgorica, Nikšić, Bar i dr), odlaganje otpada i komunalna buka – i dalje problem koje bi trebalo prioritetno rješavati", kaže se u saopštenju Ombudsmana.

Iz te institucije podsjećaju da je Zaštitnik, u izvještaju o radu u vezi sa unaprjeđenjem stanja u oblasti životne sredine, preporučio da je potrebno da nadležni inspekcijski organi kontinuirano vrše nadzor svih registrovanih zagađivača u opštini Pljevlja i drugim gradovima, u cilju sprječavanja akcidentnog stanja i unapređenja kvaliteta vazduha, kao i da preduzimaju mjere odgovornosti, u skladu sa zakonom.

Navodi se da je preporučeno da se unaprijede administrativni kapaciteti na državnom i lokalnom nivou, a naročito ekološke inspekcije.

"Da se prati i analizira sprovođenje lokalnih planova za upravljanje otpadom, odvojenom prikupljanju otpada i recikliranju kao i da se unaprijedi saradnja Ministarstva održivog razvoja i turizma i jedinica lokalnih samouprava u cilju tehničke i administrativne podrške u sprovođenju nadležnosti za upravljanje komunalnim otpadom", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik je pozvao da se inteziviraju aktivnosti na povećanju ekološke svijesti građana na, državnom i lokalnom nivou o potrebi odgovornog odnosa prema prirodi.

Zaštitnik je pozvao da Komunalna policija preduzima neophodne mjere i radnje neprekidno u cilju stalnog nadzora, praćenja i kontrole stanja nivoa komunalne buke, u skladu sa indikatorima buke.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније