Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

20. 05. 2018. 14:03   >>  13:57

KAKARICKA GORA

Za deset godina primljeno 450 zavisnika

U Ustanovi za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci na Kakarickoj gori, u proteklih deset godina, na tretman je primljeno više od 450 osoba koji su ispunili uslove, saopštio je direktor, Aleksandar Radinović.

 

On je kazao da Javna ustanova ove godine slavi deset godina rada u toku kojih je, kako je rekao, postala referentna ustanova za tretman bolesti zavisnosti u Crnoj Gori.

„Ustanova je prepoznata po profesionalnom odnosu, rehabilitaciji i podršci više od 450 klijenata koji su do sada bili na tretmanu“, rekao je Radinović agenciji Mina.

On je saopštio da su prošle godine na tretman primljena 82 pacijenata, a u prva četiri mjeseca ove godine njih 30, od toga 26 muškaraca i četiri žene.

„Trenutno na tretmanu imamo ukupno 48 klijenata, od toga na rezidencijalnom dijelu tretmana 25, a na nerezidencijalnom 23“, rekao je Radinović dodajući da su za tretman najčešće zainteresovane osobe između 30 i 40 godina.

Kako je objasnio, osnovni uslov za prijem u JU je autentična motivacija klijenta za tretman i posjedovanje ljekarskog uvjerenja o mogućnosti prijema na kolektivni smještaj.

„Rad podrazumijeva individualne i grupne psihoterapije, koje čine osnov tretmana, zatim psihološke radionice, radno-okupacionu terapiju, sportsko-rekreativne aktivnosti i zahtijeva aktivno uključivanje klijenta u proces oporavka“, naveo je Radinović.

On je istakao da je grupna psihoterapija, kao osnova rada sa klijentima, značajna jer pruža mogućnost da se u početnoj fazi suoči sa destuktivnim obrascima po kojima fukcioniše, a u kasnijem periodu i sa svim promjenama koje program nalaže kao uslov kvalitetne apstinencije.

„Grupe im omogućavaju da, u sigurnoj atmosferi, razviju kvalitetne i bliske odnose sa drugim ljudima, da nauče da uspješno upravljaju svojim emocijama i da preuzmu odgovornost“, kazao je Radinović.

Radinović je rekao da individualne terapije sprovode članovi stručnog tima koji su, pored osnovnog visokoškolskog obrazovanja, dodatno edukovani i da je cilj tog vida terapije da ohrabruje i motiviše klijenta, ali i da kod njih razvije sposobnost za racionalno ponašanje i preuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Kako je naveo, radno-okupaciona terapija je osmišljena na način da omogućava klijentima da se osjećaju korisno, da vide rezultate svog rada, da stvaraju pozitivan odnos prema radnoj disciplini, da stiču radne navike, kao i da razvijaju samodisciplinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније