Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

25. 04. 2018. 13:22 >> 13:15
1

MANS POZIVA

Omogućiti uvid u finansijsku dokumentaciju

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pozvala je parlamentarne partije da ne čekaju okončanje sudskog postupka i omoguće javnosti uvid u njihovu finansijsku dokumentaciju.

Iz te nevladine organizacije saopšteno je da političke partije koje nemaju šta da kriju, ne čekaju odluku suda, već da objave na koji način troše novac građana i tako pokažu da su odgovorni i istinski posvećeni borbi protiv političke korupcije.

"Zvanični podaci pokazuju da se političke partije dominantno finansiraju iz državnog i lokalnih budžeta, pa su tako za posljednje dvije godine dobile više od 14,3 miliona eura, što čini čak 88 odsto ukupnog budžeta partija", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su partije od članarina, donacija i ostalih prihoda sakupile nešto više od dva miliona eura, odnosno sedam puta manje nego što im je dodijeljeno iz državne kase.

"Najviše sredstava iz državnog i lokalnog budžeta dobila je Demokratska partija socijalista (DPS), i to 5,7 miliona eura, što čini 83 odsto ukupnih prihoda. Na drugom mjestu je Demokratski front (DF), čiji su konstituenti dobili tri miliona eura, odnosno 90 odsto", dodaje se u saopštenju.

Iz MANS-a su kazali da je Socijaldemokratska partija (SDP) dobila 1,2 miliona eura, što iznosi 96 odsto ukupnih sredstava, Socijalistička narodna partija (SNP) milion eura ili 96 odsto, a Demokrate su dobile nešto više od 850 hiljada eura, odnosno 97 odsto prihoda.

"Partije vladajuće koalicije, dominantno DPS i Socijaldemokrate (SD), imaju i druge prihode koji suštinski dolaze iz budžeta, a odlukama o članarinama te partije su obavezale javne funkcionere i državne službenike, da dio svojih mjesečnih zarada uplaćuju partijama na ime članarine", objasnili su iz MANS-a.

Navodi se da je na ime članarina, DPS dobio 262 hiljade eura, a SD 56 hiljada eura.

MANS je, kako se navodi, već ukazao na sumnjive donacije DPS-a koje su iznosile 750 hiljada eura, što je iznos veći nego kod svih drugih partija zajedno.

"Na osnovu naših podataka, Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu, a nakon toga Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) je donijela odluku kojom je iznenada promijenila praksu i omogućila partijama da kriju svoje finansije", kaže se u saopštenju.

Iz MANS-a su apelovali na Upravni sud da ne podlegne političkom pritisku, već da poštujući zakon poništi odluku Agencije, kojom su partije oslobođene obaveze objavljivanja finansijske dokumentacije.

"Na Upravnom sudu je, još jednom, da spriječi brutalnu zloputrebu državnih instituciju i pokaže da vladavina prava u Crnoj Gori nije samo floskula", poručili su iz MANS-a.

Oni su dodali da su uvjereni da će Upravni sud zaključiti da se partije dominantno finansiraju od građana koji imaju pravo da znaju kako se troši njihov novac i poništi političku odluku Agencije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније