Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 04. 2018. 07:30 >> 07:28
1

SPOR SA CEDIS-OM

Bez presude proglašen lopovom

Nakon emitovanja reportaže "Ko krade struju" u okviru emisije "Magazin", Javnom servisu javili su se gledaoci koji tvrde da su pod ucjenama Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) bili prinuđeni da plate više hiljada eura duga za navodnu krađu struje. Stanar iz Podgorice su iz CEDIS-a bez sudskog postupka proglasili lopovom, isključili sa mreže, a potom uključenje struje uslovili plaćanjem duga od tri i po hiljade eura.

Priznanje da je lopov, ili život u hladnom stanu usred zime - ovako je pred svršen čin doveden sredinom januara ove godine Milonja Blagojević iz podgoričkog naselja Zagorič, nakon što su radnici CEDIS-a kontrolom brojila utvrdili da navodno krade struju. Iako se pregled brojila po Zakonu o energetici po poravilu obavlja u prisustvu stranke, Blagojevića je obavještenje da je lopov sačekalo na vratima.

"Kad sam pošao distribuciju kazali smu da je sat oštećen, da mora da se palti novi sat, priključak, da je kazna 3.500 hiljade eura, ne znam ni sam, prijetili su nekim ogromnim kaznama", priča Blagojević za RTCG.

Njemu je ponuđen ugovor o priznanju krivice, ili život bez struje dok na sudu ne dokaže nevinost. Kaže da je u takvoj situaciji, jednostavno, morao potpisati ugovor.

"Prva stavka je da ovim ugovorom priznajem da sam lopov. Oni su kazali da nema drugog načina da mi uključe struju. Ja sam njima tvrdio da nijesam krao struju, da bi mi tamo rekli da je to samo formalni ugovor i da ja poslije mogu da se odbranim na sudu. Međutim kad sam došao kad advokata rekao mi je da se bukvalno više ne mogu odbraniti poslije ovakvog ugovora koji su oni sastavili", kazao je Blagojević.

Zakon o energetici i podzakonski akti omogućavaju CEDIS-u da po automatizmu utvrđuje ko je kradljivac struje, iako su broijla dostupna svima, tako da se može čak i zlonamjerno nekom nanijeti šteta. U slučaju Blagojevića, iz CEDIS-a odgovoaraju da prilikom kontrole vlasnika nijesu zatekli kod kuće, nakon čega su pregledali brojilo i utvrdili da je krao struju. Blagojević je tako optužen bez konkretnog dokaza, jer CEDIS-u zakon omogućava da nekom presudi samo na osnovu zapisnika dva službenika.

"Dakle, ukoliko nadležne ekipe utvrde nepravilnosti na mjernom mjestu koje upućuju na krađu električne energije, slijedi isključenje korisnika sa mreže", saopštio je CEDIS.

Ovakvo postupanje i dokazivanje ko krade struju u našim ranijim emisijima oštro su kritikovali i pravnici i zaštitnici potrošača, ukazujući na monopolsku zloupotrebu CEDIS-a.

"Krađa struje, krivica, utvrđuje se u sudskom postupku, ne od strane CEDIS-a. Ne možemo samo na osnovu sumnje, ili pretpostavke da se krade ili ne krade struja, zaključiti krađu", kazala je advokatica Slobodanka Miletić.

"Ako je to vezano, kako jeste, sa ovim njihovim propisima, pravom distirbucije da isključi struju ako stranka osporava obračun, onda oni sve rade po zakonu, ali je stranka dovedena u poziciju da viče lopov sam iako nijesam", ističe glavni inspektor za elektoenergetiku Blagota Novosel.

Milonja Blagojoević kaže da se čovjek, koa u njegovom slučaju, osjeća poniženo.

"Ovo je katastrofa, svaki mjesec plaćam rate ni za šta. Tri i po hiljade eura plaćam u prazno. Mislim da se ponašaju bahato i da je to jedna katastrofa za ljude", poručuje on.

Na neravnopravn položaj potrošača u odnosu na CEDIS, Javni servis je ukazao u emisiji "Magazin" emitovanoj početkom mjeseca.

Tada smo na osnovu odgovora koje smo dobili iz Osnovnog državnog tužilaštav u Nikšiću utvrdili da ta kompanija, iako ih na to obavezuje Krivični zakon, najčešće ne podnosi krivične prijave za krađu struje, već ugovorima o priznanju krivice sama rješava ono što bi trebalo da se dokazuje pred sudom.

Darko Bulatović, RTCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније