Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

15. 04. 2018. 07:45 >> 07:43
7

FEJZIĆ IZ ROŽAJA

"Islamofobiju imamo i u regionu i kod nas"

Na svečanoj akademiji u rožajskom Centru za kulturu, predstavljena sedma generacija koju čini 29 maturanta i treća generacija od 34 maturantkinje Medrese „Mehmed Fatih“, kojoj je prisustvovao veliki broj građana, predstavnici IZ u Crnoj Gori kao i predstavnici svih političkih partija u toj opštini.

Akademiju je otvorio direktor Medrese „Mehmed Fatih“, Fuad Čekić i tom prilikom kazao da je ta vjerska škola u svom decenijskom postojanju radila na izgradnji imidža, promovišući integraciju vjere, nauke, morala i znanja.

On je naglasio da Medresa nosi ime sultana Mehmeda Fatiha koji je sa 18 godina uspio da pomiri Istok i Zapad.

Za đake generacije su proglašeni Amer Drešević, Maida Smajić i Ajša Salihović. Na svečanosti su uručene zahvalnice Ahmedu i Esadi Salihović, zbog toga što je petoro njihove djece završilo medresu. Zahvalnica je uručena i predsjedniku Opštine, Ejupu Nurkoviću, za doprinos u razvoju ove vaspitno-obrazovne ustanove.

Reis Rifat Fejzić je naglasio da je to radostan trenutak, koji govori o važnosti nauke i znanja uz poruku maturantima da im Božja volja bude putokaz i da uvijek budu ljudi.

„Čast mi je što sam večeras ovdje da zajedno sa vama podijelim radost. Dragi maturanti i maturantice, nadam se da ćete slijediti poruke vjere i ljubavi. Cijenite svakog onako kako bi voljeli da drugi cijene vas i nikad nemojte zaboraviti da budete ljudi“, rekao je Fejzić i osvrćući se na neka aktuelna dešavanja u Evropi i okruženju.

„Naše mlade generacije su naše uzdignuće, jer samo obrazovanjem i učenjem možemo se izdignuti. Ima simbolike da je ova svečanost večeras baš na dan uzdignuća. Neznanje je najveće zlo na ovom svijetu. Kako sam govorio o nepravdi i svemu što se radi u svijetu. Nedavno su bili izbori u Mađarskoj, gdje je pobijedio Viktor Orban i to dvotrećinskom većinom čija kampanja se zasnivala na islamofobiji. Tu i takvu politiku imamo i u regionu, a nažalost, do nekle i kod nas. Bošnjaci, Albanci i muslimani su svo ovo vrijeme bili mudri prema svim izazovima. Nama ne treba niko sa strane da nam soli pamet i da nas uči kako treba da radimo i kako da se ponašamo, pogotovo ne one retrogradne politike koje su posvadile našu braću sa one strane granice, do te mjere da jedni drugima neće na dženaze da pođu. Ti nemaju ama baš nikakvo moralno pravo da nas uči kako mi treba da se ponašamo. Oni su sada, nažalost, sve snage uprli ka tome ko će biti bliži Beogradu i koga će Beograd više voljeti“, rekao je reis IZ u Crnoj Gori.

F. Kalić, TVCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније