Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

14. 04. 2018. 08:23 >> 08:17
2

VUJAČIĆ ZA PORTAL

Vjerujem da će država lobirati za mene

Vjerujem da će Crna Gora iskoristiti raspoložive resurse i mehanizme, i učiniti sve što je u njenim nadležnostima i mogućnostima da se izbori za poziciju svog predstavnika u Komitetu za prava osoba s invaliditetom (CRPD), kazala je za Portal RTCG dugogodišnja aktivistkinja za prava osoba s invaliditetom (OSI), Marina Vujačić.

 

Ministarsvo vanjskih poslova saopštilo je ranije da je Vujačić nominovana za kandidatkinju Crne Gore za članstvo u komitetu.

Govoreći o tome ima li Crna Gora resursa i kapaciteta da lobira za njen izbor, Vujačić kaže da bi trebalo imati na umu činjenicu “da su različite zemlje širom svijeta potpisnice Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, od kojih Crna Gora s nekim od njih nema razvijene diplomatske odnose”.

“Ali isto tako vjerujem da moje prethodno iskustvo i ekspertiza, te činjenica da sam sarađivala s Komitetom daje za pravo državi da se založi za mene kako bih bila izabrana. Ukoliko iskoristimo sve raspoložive resurse, imajući u vidu da region vjerovatno nema druge kandidate šanse se povećavaju. Mislim da sam svojim dosadašnjim radom, priincipima u radu i rezultatima dovoljan podsticaj državi da se založi za mene”, istakla je Vujačić.

Ako bi bila izabrana, kaže Vujačić, koristila bi sve mehanizme i mogućnosti koje članstvo u tom tijelu pruža.

“Osim generalnog zalaganja i podrške da se širom svijeta poštuju i garantuju prava OSI Crnoj Gori kao državi bih bila na raspolaganju da bolje, preciznije, i što je najosnovnije u duhu principa ljudskih prava garantuje i ljudska prava OSI, bez diskriminacije po osnovu vrste i stepena oštećenja, godina starosti i posebno da uklanja, odnosno mijenja diskriminatorne norme koje postoje u brojnim zakonima što je i Komitet konstatovao u svojim Zaključnim razmatranjima koje je dostavio državi u septembru 2017”, kazala je Vujačić.

Podrška bi, kako je rekla, uključila i povezivanje crnogorskih organizacija osoba s invaliditetom s međunarodnim tijelima i organizacijama koje se bave pitanjima invaliditeta.

Tako bi se, kako je pojasnila, osobama s invaliditetom u Crnoj Gori pružila prilika da se edukuju, osnažuju i ohrabruju u borbi za svoja prava i samozastupanje.

Na pitanje da li države regiona imaju svoje kandidate, Vujačić kaže: “Za sada znam da Bosna i Hercegovina i Srbija nemaju svoje kandidate, ali konačnu informaciju o svim kandidatima ćemo imati nakon što kancelarija Komesara za ljudska prava UN objavi spisak svih kandidata”.

Kazala je da očekuje podršku iz regiona.

“Naravno da očekujem, kao što bi i Crna Gora, u situaciji da nema svog kandidata, trebalo podržati predstavnike regiona, kako zbog dobrih međususjedskih odnosa, tako i zbog poznavanja konteksta u svakoj od država regiona od strane bilo koje javno prepoznate OSI, što je svakako dragocjeno za članstvo u Komitetu”, kazala je Vujačić.

Kad je riječ o motivima za kandidaturu, Vujačić kaže da je članstvo dobra prilika za promociju prava osoba s invaliditetom i za vidljivost pitanja invaliditeta i u Crnoj Gori, ali i na međunarodnom planu.

“S obzirom na to da je stepen garancija, a posebno poštovanja ljudskih prava OSI u Crnoj Gori ograničen članstvo u Komitetu bi bila prilika da se ova situacija postepeno mijenja i unapređuje kroz sve mehanizme odnosno mandat Komiteta, razmjenjuju iskustva s drugim i često naprednijim državama u demokratskim principima i vrijednostima i vladavini prava”, kazala je Vujačić.

Bude li izabrana najavljuje da će poseban fokus usmjeriti na neke od posebnih prava koje garantuje Konvencija, među kojima su pravo na pristupačnost, obrazovanje, samostalan žiivot i život u zajednici, prava žena s invaliditetom, podizanje svijesti o invaliditetu, pravo učešća u političkom i javnom životu…

Inače, Komitet za prava osoba s invaliditetom je najveće i najznačajnije međunarodno tijelo koje se bavi pitanjima i pravima osoba s invaliditetom, a pred kojim države imaju svoje obaveze nakon što potpišu i ratifikuju Konvenciju UN o pravima osoba s invaliditetom.

Izbori za Komitet za prava osoba s invaliditetom biće održani na 11. sastanku strana ugovornica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, 12. juna u Njujorku.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније