Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

11. 04. 2018. 20:11 >> 20:13
2

PROTEST U ŽUPI

Ogorčeni što folklor ne može u školu

Ispred Osnovne škole Dušan Bojović u Župi okupilo se danas pedesetak mještana u znak protesta što njihova djeca već nekoliko mjeseci ne mogu da se bave folklorom jer su im uprava i Školski odbor zabranili korišćenje sale u toj školi. Roditelji i članovi KUD “Župa” ogorčeni su na nadležene jer ne mogu da se pomire sa činjenicom da je oko 60-oro djece ostalo bez prostora za vježbanje pa prijete i svakodnevnim protestima do iznalaženja rješenja.

Već tri godine članovi KUD Župa muku muče sa prostorom za vježbanje. Društvo je prije tri godine, po zahtjevu uprave zbog nepostojanja ugovora o korišćenju sale, moralo da napuste školu, snalazeći se potom po neuslovnim mjesnim domovima. Revoltirani roditelji okupili su se danas ogorčeni što već nekoliko mjeseci ista ta uprava ignoriše njihove zahtjeve da omogući djeci da se opet u školi bave folklorom.

"Oni su rekli vidjeće, poslaće zahtjev Ministarstvu prosvjete, međutim počeli su da prebacuju loptu sa jednih na druge, da škola nema adekvatna dokumenta, na račun kojih bi mogla da izda nama salu", kaže direktorica KUD "Župa" Slavka Lončar.

Predsjednik MZ Župa Dragoljub Radulović ističe da ispaštaju djeca.

"Znači vrtimo se u krug. Ko je kriv neka oni to odluče", poručuje Radulović.

U upravi škole ističu da je KUD Župa podnio početkom godine zahtjev za zakup sale, ali da je, jednostavno, Školski odbor zabranio bilo kakve aktivnosti društva u školi dok se ne ispoštuje zakonska procedura i sve odbobre Ministarstvo finansija i Vlada.

"Da Školski odbor, kao organ rukovođenja, ima saglasanost, onda nikakav problem ne bi bio. Ali mi ne možemo da radimo protivzakonite stvari", kazala je direktorica OŠ “Dušan Bojović” Vesna Mijušković.

Roditelji su, prije svega, ogorčeni što se mjesecima odugovlači sa donošenjem odluke, pa sumnjaju da neko hoće na taj način da ugasi KUD Župa.

"Ne mogu da vjerujem da se interesi škol i ministarstva stave ispred interesa djece", ističe Slavka Lončar.

Najavljeni su novi protesti.

"Nastavljamo od sljedeće srijede svakodnevna okupljanja ako ne dobijemo pozitivan odgovor za ovu djecu. I početi štrajk glađu ovdje", poručio je predsjednik MZ Župa.

KUD Župa osnovano je prije šest godina, broji šesdesetak djece koja sa uspjehom nastupaju širom zemlje i regiona, a osvajali su i prestižne nagrade.

Darko Bulatović, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније