Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 03. 2018. 10:46 >> 10:43

PROJEKAT "MALI PROGRAMERI"

Osnovci naučili da sastavljaju robote

Kroz projekat "Mali programeri" 30 učenika Osnovne škole "Štampar Makarije" u Podgorici dobilo priliku da se oproba u programiranju, kreiranju svojih igrica, kao i sklapanju i upravljanju mBot robotima.

U školi "Štampar Makarije" u toku je kurs programiranja i robotike za učenike od petog do osmog razreda. Riječ je o projektu "Mali programeri" koji sprovodi NVO "Crnogorska razvojna inicijativa" uz podršku Crnogorskog Telekoma.

Zahvaljujući programu, 30 učenika je dobilo priliku da se oproba u programiranju, kreiranju svojih igrica, kao i sklapanju i upravljanju mBot robotima. Časovi se odvijaju dva puta sedmično i besplatni su za sve polaznike.

"Ideja projekta je da se uz pomoć učenja programiranja kroz igru kod osnovaca razvije kritičko mišljenje i vještine rješavanja problema. Ako želimo da sva naša djeca imaju mogućnost da žive kvalitetno i u skladu sa vremenom, ako želimo da uvećamo njihove šanse na tržištu rada, moramo da im omogućimo da unaprijede svoje digitalne kompetencije, rade u timu i riješavaju probleme. Digitalno pismen mlad čovjek koji funkcionalno i smisleno koristi tehnologiju ima daleko veće šanse za potpunu integraciju u savremeno društvo", kazala je Biljana Popović, nastavnica informatike u osnovnoj školi Štampar Makarije.

Projekat "Mali programeri" je dobio finansijsku podršku Telekoma u okviru konkursa za društveno odgovorne ideje „Za svako dobro“. Projekat je posebno prepoznat zbog doprinosa edukaciji mladih u STEM području (Science, Technology, Engineering, Mathematics – nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika).

"Crnogorski Telekom nastoji da podrži i promoviše STEM oblasti, jer su to znanja i vještine koje su našoj djeci potrebne u 21. vijeku. U eri digitalizacije oblasti kao što su nauka, tehnologija, inženjerstvo, matematika su jako važne za društveni i ekonomski razvoj. Upravo zbog toga želimo da se što veći broj djece i mladih zainteresuje za ove oblasti i stekne znanja i kompetencije koje će biti ključne za uspjeh u budućnosti", izjavila je Jelena Radonjić-Đurković, ekspert za korporativnu komunikaciju i društveno odgovorno poslovanje.

Zahvaljujući projektu "Mali programeri", ubuduće će i svi učenici osmih razreda škole Štampar Makarije kroz redovan predmet Informatika sa tehnikom, u dijelu programiranja i robotike, imati mogućnost da uđu u svijet programiranja i upravljanja robotom na njima blizak način, kroz igru i uz korišćenje modernih alata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније