Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

22. 02. 2018. 10:37 >> 10:41
1

SPREMAJU STRATEGIJU

Koliko vrijedi vojna imovina?

Da li ćemo konačno ove godine saznati koliko imovine ima vojska, koliko vrijedi, šta će biti sa onim lokacijama koje su za nju “neperspektivne” i koliko ćemo mi kao građani imati koristi od toga? Odgovore na ova i druga pitanja pogledajte večeras u TV Magazinu od 20:05.

Šta posjeduje Vojska Crne Gore i koliko vrijedi ta imovina i dalje se ne zna, iako se to trebalo utvrditi, još 2006. nakon sticanja nezavisnosti.

Ipak, u Ministarstvu odbrane kažu da su uradili koliko su mogli. "Iako je nezavisnost proglašena 2006. mi smo mi tek 2009. dobili Zakon o državnoj imovini sa izmjenama 2010 i da se čekalo niz podzakonskih akata", tvrdi potpukovnik Veljko Mališić, načulnik Direkcije za logistiku Ministarstva odbrane.

Sve je moglo brže tvrdi Aleksandar Dedović iz NVO Alfa centar. "Uvijek su se nalazili neki drugi prioriteti i dolazimo u 2018. godinu kada nemamo tačan uvid i broj, podatak koliko vojne imovine ima na teritoriji Crne Gore i koliko ona vrijedi", kazao je Dedović.

Vlada je u trećem kvartalu planirala donošenje i usvajanje Strategijskog pregleda odbrane Crne Gore, kojim će biti definisano koje nepokretnosti su potrebne, a koje ne vojsci. Sve čime Vojska ne bude mogla da gazduje predaće Upravi za imovinu.

Na nedostatke i propuste u ovoj oblasti, od 2008. ukazuje i Državna revizorska institucija. U izvještaju koji je objavljen sredinom prošle godine utvrđeno je da ministarstvo, iako je popisivalo pokretnu i nepokretnu imovinu, to je bilo mimo zakona, nije procijenjivalo njenu vrijednost, nije utvrdilo ni broj prevoznih sredstava koji su potrebni vojsci niti šta posjeduju od umjetničkih i kulturnih vrijednosti u svojim prostorijama.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније