Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 02. 2018. 20:48 >> 22:44

SKUP U BIJELOM POLJU

"Oboljeli od epilepsije da ne skrivaju bolest"

U Bijelom Polju od epilepsije boluje 50 do 60 osoba, dok u Crnoj Gori takvih osoba ima između pet i šest hiljada. U Evropi epilepsiju ima pet do šest miliona osoba, što je deset puta manje od oboljelih od epilepsije u svijetu, saopštila je danas dr Zilha Idrizović, na skupu posvećenom Svjetskom danu epilepsije, u galeriji Centra za kulturu "Vojislav Bulatović Strunjo" u Bijelom Polju.

Dan, čiji je moto "Živjeti sa epilepsijom, izaći iz sjenke", obilježava se prvi put u Bijelom Polju, podsjetila je Idrizović.

"Epilepsija je najčešća hronična neurološka bolest i od nje, nažalost, boluje veliki broj mladih što im stvara brojne probleme, kao i njihovim roditeljima i starateljima. Jedan je još uvijek prisutna stigmatizacija, kao posljedica neobavještenosti koja za posljedicu ima pogrešan odnos sredine prema takvim osobama. Oboljeli se zbog toga povlače u izolaciju, krijući oboljenje. Dan posvećen epilepsiji je dobra prilika da se mnoge stvari promijene i skrene pažnja na te pojave ali i da konstatujemo činjenicu da 85% oboljelih normalno živi i obavlja svoje obaveze na poslu i u porodici", kazala je Idrizović.

Predsjednik NVO „Kan“, koja je organizovala predavanja, Nikola Simović, istakao je da je želja te NVO da ovakvim pristupom podigne svijest javnosti o epilepsiji, te da se što više osoba upozna sa simptomima bolesti i načinima kako se oboljelima može pomoći.

"Dosadašnju zdravstvenu zaštitu oboljele djece treba znatno unaprijediti uključujući i angažovanje dječjeg neurologa", smatra majka oboljelog djeteta, Rasema Hekalo, ocjenjujući da su ovakve i slične tribine od velike važnosti, u smislu pružanja podrške oboljeloj djeci i njihovim roditeljima.

Da oboljeli mogu i žive potpuno normalno posvjedočio je Denis Ramdedović, koji skoro cijeli život boluje od epilepsije.

"Moj život ni počemu se ne razlikuje od mojih vršnjaka, izuzimajući uzimanje odgovarajuće terapije i konsultacije s vremena na vrijeme sa ljekarima", kazao je Ramdedović.

On je pozvao sve oboljele od epilepsije da ne skrivaju svoju bolest jer ih ona ne čini različitijim od drugih i manje sposobnim za rad ili bilo koje druge aktivnosti. Da je tako ima dosta primjera oko nas. Jedan je, kaže, i on sam, koji je da bi pomogao sebi i drugima osnovao NVO, kako bi te aktivnosti efikasnije i organizovanije realizovao.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније