Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Dnevne novine, Objavio: I. P. ]

26. 01. 2018. 07:45 >> 07:13
1

MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Ljekovi neće poskupiti zbog PDV-a

Rast stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 19 na 21 odsto neće dovesti do poskupljenja ljekova.

Naime, uprkos mnogim poskupljenjima koje je početak 2018. godine donio sa povećanjem poreza, građani ne moraju da brinu kada su u pitanju medikamenti, jer se, kako su kazali Dnevnim novinama iz resornog ministarstva to neće odraziti na cijene.

PDV na ljekove se obračunava i plaća po sniženoj stopi od sedam odsto, dok se, kako je objašnjeno iz resora na čijem je čelu Kenan Hrapović, na medikamente sa pozitivne liste koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje PDV ne uračunava, odnosno iznosi 0 odsto.

“Na ljekove određene Listom ljekova, koja se propisuju i izdaju na teret sredstva Fonda, PDV se obračunava i plaća po stopi od 0 odsto. Osiguranik samo plaća dio cijene lijeka, a kako se na isti način može primijeniti samo jedna stopa, tako i na dio koji plaća osiguranik primjenjuje se stopa od 0 odsto”, istakli su iz Ministartsva.

Zakon o porezu na dodatu vrijednost, kako su objasnili, propisuje da se PDV plaća na promet proizvoda i usluga koje poreski obveznik vrši u okviru obavljanja svoje djelatnosti.

“Istim zakonom propisano je da se PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od sedam odsto na ljekove, uključujući i ljekove za upotrebu u veterini, ortotička i protetička sredstva, kao i medicinska sredstva, koja se hirurški ugrađuju u organizam”, precizirali su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније