Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

21. 01. 2018. 08:11 >> 07:47
2

PORODICA ZEJAK

Prvi snijeg se ne čeka bez svih namirnica

Ekipa Televizije Crne Gore zabilježila je priču u selu Pašino polje, koje se nalazi na obroncima planine Sinjajevine, a pripada žabljačkoj opštini.

Porodica Zejak sačuvala je tradiciju - bave se stočarstvom, a donosimo vam detalje o starinskom načinu sušenja mesa.

Na oko 1.600 metara nadmorske visine nalazi se selo Pašino polje, do kog se stiže makadamskim putem. Kako se povećava nadmorska visina, povećava se i visina sniježnog pokrivača. 

Na pojedinim mjestima, snijeg je čak dva metra. Ugledni domaćini porodice Zejak drže razne vrste životinja, među kojima ima i autohtonih rasa.

"Pa ima 60 brava, ima ovaca, 10-12 koza, ima goveda. Snijeg je pao oko 10. oktobra prošle godine. Ođe oko 20. maja tek ako se životinje napasu", priča Radojica Zejak.

Moralo se prikupiti i dosta sijena - 350 do 450 tovara, uz sve ostale namirnice.

"1. oktobar ne smije dočekati da se nijesi namirio i sa šibicom. Morate se dobro namiriti od 1. oktobra do Đurđevadana", priča Radojica, koji kaže da se još nije oženio. 

Kompletnu priču pogledajte u prilogu Milice Stijepović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније