Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 01. 2018. 18:35 >> 18:01
22

CPC SAOPŠTILA

Peticiju potpisalo preko 2000 ljudi

Elektronsku peticiju za ukidanje, kako se navodi, svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori, do sada je potpisalo preko dvije hiljade ljudi, saopšteno je iz Crnogorske pravoslavne crkve.

"Za nepunu nedjelju dana, e-Peticiju je potpisalo već preko dvije hiljade ljudi, od juče, od kada se organizuje u crnogorskim gradovima potpisivanje uz ličnu kartu, još nekoliko stotina", kaže se u saopštenju.

U CPC očekuju da će broj potpisa vrlo brzo preći sedam hiljada čime bi se, kako su naveli, stekli uslovi da se pokrenu i formalne inicijative pred nadležnim državnim organima.

Oni su podsjetili da Peticiji mogu pristupiti i građani "koji nijesu baš vični elektronskom potpisivanju", i pozvali sve zainteresovane da je potpišu.

Peticija se, kako su kazali iz CPC, u Podgorici može potpisati u prostorijama Duhovnog centra, u bulevaru Kralja Nikole 128, radnim danima od 16 do 18 sati, kao i u prostorijama Crkvene opstine Podgorica, u ulici Sava Radunovica broj 4 , svakog dana od 17 do 19 sati.

Kotorani peticiju mogu potpisati u Crkvi Svetog Petra Cetinjskog u Starom gradu, svakog dana od osam do 12 sati, a Cetinjani u Crkvi Svetog Ivana Crnojevića od deset do 12 sati.

U ‎Nikšiću se peticija može potpisati u Ljetnjikovcu Kralja Nikole pod Trebjesom, svakog dana od deset do 12 sati, a u ‎Danilovgradu u Crkvenoj opštini i restoranu Lovac, od osam do 20 sati.

"Najostrije osuđujemo izjave i uvrede čelnika SPC protiv Peticije", kazali su iz CPC.

Kako su naveli, peticija je legitiman demokratski metod, prepoznat po svim međunarodnim standardima, da građani izraze svoj stav i apel državnim organima da riješe neko pitanje od društvenog značaja.

"Nazivati takav jedan legitiman i civilizacijski čin običnog građanina, budalaštinom, može samo neko ko u suštini prezire "malog" čovjeka, njegovo osnovno ljudsko pravo na slobodu mišljenja i govora", kaže se u saopštenju.

Navodi se da okoštala klerikalna struktura SPC ne razumije elementarna dostignuća savremenog svijeta, ne poštuje različitosti i pluralizam misli i ideja.

"I zato hoće da uguši svaku demokratsku inicijativu", dodaje se u saopštenju CPC.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније