Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

01. 12. 2017. 10:40 >> 11:36
5

OCJENA EKSPERTKINJE

Ilić: Snouden zadužio čovječanstvo

Edvard Snouden je heroj koji je zadužio čovječanstvo jer je otkrio nepravdu da države i razne službe nezakonito prisluškuju građane, ocijenila je ekspertkinja za digitalne medije i novinarka, Danica Ilić.

 

Ona je proteklih dana boravila u Crnoj Gori, u svojstvu eksperta OEBS-a, gdje je novinarima i urednicima otkrivala oruđa za što uspješniju promociju novinarskih sadržaja i emisija na društvenim mrežama.

Ilić je gostujući na emisiji Rejting, Radija 98, kazala da medijske sadržaje treba promovisati na društvenim mrežama u cilju očuvanja etičkog i profesionalnog novinarstva.

“Imam problem sa načinom na koji se koriste naši podaci. Sve što piše na Fejsbuku - it's free, and always will be (besplatno je i uvijek će biti) je jedna velika laž. Našim podacima se trguje, oni se prodaju i koriste se razne slučajeve”.

Ilić zbog toga smatra da je Snouden heroj koji je zadužio čovječanstvo.

“Snouden je otkrio nepravdu da države i razne službe prisluškuju građane, pod izgovorom sprečavanja terorizma i nanošenja zla čovječanstvu a zapravo je to samo jedna strana priče”, ocijenila je ona.

Ilić ocjenjuje da ljudi moraju biti oprezni koliko privatnih informacija o sebi daju na društvenim mrežama, “i koliko drugima dajemo moć da ostvaruju profit na osnovu naših ličnih informacija”.

“Fejsbuk u tome prednjači, ne dopada mi se što ja radim jogu i što mi na toj društvenoj mreži stalno izlaze reklame za jogu. To su algoritmi koji prave vezu i to mi se ne sviđa”.

Ilić je pojasnila i zbog čega smatra da je Tviter mnogo drugačiji i pouzdaniji izvor za informisanje.

“Moje kolege, mediji koje pratim su na Tviteru. Informišem se uglavnom putem Tvitera. Prije nego pročitam novine idem na Tviter. Jedan profesor iz Londona mi je rekao - na Fejsbuku si prijatelj s ljudima s kojima si išla u školu, a na Tviteru si prijateljica s ljudima s kojima bi željela da si išla u školu”.

Ilić je bivša novinarka Radija B92, BBC-a, a sada novinarka “freelancer” i stručnjak za digitalne medije, koja već četrnaest godina živi i radi u Londonu.

Danica je posljednjih godina aktivna u kampanjama za zaštitu podataka i privatnosti na internetu.

Radila je sa medijima i civilnim društvom u Velikoj Britaniji, Alžiru, Maroku, Mauritaniji, Tunisu, Kini i Srbiji. Kao ekspert zalaže se za veću zastupljenost žena, osoba sa invaliditetom, etničkih, vjerskih i seksualnih manjina u medijima širom svijeta.

Koautorka je studije o posljedicama širenja stereotipa protiv muslimana i neodgovornog izvještavanja pojedinih američkih i britanskih medija. Iz Londona povremeno izvještava za TV N1.

Emisiju Rejting uređuje i vodi Sanja Pejović.

Poslušajte kompletan razgovor:

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније