Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

19. 11. 2017. 09:28   >>  08:57 2

RŠUMOVIĆ ZA TVCG

Učiti djecu da budu srećna

Navija za Slobodu iz Užica, uvijek glasa za Crvenu Zvezdu, a najviše voli svoj zavičaj - Zlatibor, gdje je proveo djetinjstvo. To je dječji pjesnik, Ljubivoje Ršumović.

 

U intervjuu za TVCG kaže da je na Zlatiboru zavičaj svega što je uradio i napisao.

“Paralelno sa pisanjem za djecu, ja sam pisao za djecu. Podjednako ih imam za djecu i za odrasle. Mnogi misle da je nepravedno to što sam poznat kao pisac za djecu”, rekao je Ršumović.

Kao mali je, prije svega, sanjao da odraste i da postane čovjek.

“Nikad nijesam želio da ostanem dijete, a sada svi koji tumače moju poeziju prvo što kažu je da sam sačuvao to dijete spremno za igru u sebi”, rekao je Ršumović.

Govoreći o razlici između djece danas i ranije, on kaže da djeca danas imaju plastične balone, igračke, pištolje.

“Ja sam u djetinjstvu sam pravio igračke, sa bratom sam napravio drveni bicikl, koji je išao naravno nizbrdo. Ali smo se vozili”, rekao je on.

Djeca su ranije, kaže, uvijek bila sa roditeljima.

“Mi smo znali šta naši roditelji rade. Djeca danas to ne znaju. Ja sam pitao jednog dječaka šta radi njegov tata. On gleda u plafon i kaže da legne i čita novine. I kažem: ‘Ne, šta je po zanimanju’. Ne zna”, priča pjesnik.

Zatim je pozvao oca tog dječaka i predstavio mu se.

“Vaš sin ne zna šta vi radite. On kaže: ‘Kako ne zna, ja sam alatničar, u Loli Ribaru, radim za presom’. I kažem mu da odvede sina i da mu pokaže kako upravlja tom mašinom, da ga impresionira. A on me pita: ‘Zašto, šta će mi to’?. Pa da ne priča ljudima kako tata legne i čita novine, da zna šta radi”.

Ršumović se prisjetio svoje učiteljice, kojoj je zadatak bio da djeca budu srećna.

“Kad bi učitelji danas imali kao zadatak da nauče djecu da budu srećna, ta djeca bi sve matematike i hemije naučili napamet i imali bismo srećnu crnogorsku i srpsku državu, sa srećnim ljudima”, zaključuje Ršumović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније