Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 10. 2017. 20:34   >>  21:55 2

SA POZITIVNE LISTE

Zašto se ljekovi plaćaju u privatnim apotekama?

Iako se od projekta, "Sa receptom u privatne apoteke" očekivala veća dostupnost i snabdjevenost ljekovima, već se javljaju prvi problemi. Mnogi pacijenti su zbunjeni, zašto moraju da plaćaju u privatnim apotekama ljekove koji su na pozitivnoj listi Fonda za zdravstvo koji bi trebalo da se izdaju na recept. Iz apoteka odgovaraju da je razlog potrošena tenderska roba pa mušterijama nude komercijalnu koju su nabavile ranije po većim cijenama.

Iako su se mnogi obradovali što će moći sa receptom i u privatne apoteke po lijek, razočaranje kada lijek sa pozitivne liste ipak moraju da plate.

Farmaceuti objašnjavaju da ljekove u privatnim apotekama skladište u dva lagera tenderskom i komercijalnom.

"Sve što dobijemo kao tenderski nabavljeni lijek mi to prosljeđujemo pacijentima. Ako se desi da pacijet ne dobije lijek na recept razlog može biti nedotatak istog lijeka u veledrogeriji. Taj komercijalni lager smo nabavili po punim cijenama i jedino tako možemo je da ga izdajemo za novac", kazala je Jadranka Vuković, farmaceut u privatnoj apoteci.

Iz Fonda zdravstva savjetuju pacijentima da uzimaju ljekove koji su zamjena ili paralela, istog sastava ali drugog naziva.

"ovaj problem očekujemo da će biti riješen donošenjem nove liste ljekova koja će imati osnovnu doplatnu listu i do tada fond osiguranicima izlazi u susret na način što te lijekove koje kupe u privatnim apotekama i refundira", kazao je Sead Čirgić iz Fonda za zdravstvo.

U pojedinim privatnim apotekama ima nestašice tenderski nabavljenih ljekova.

"Ako nema tenderskog lijeka u apoteci zbog nedostatka u nabavci a imamo komercijalno nabavljen lijek mi ga možemo samo prodati. Ima nekih stvari ima manje više, ima i toga da su pojedine apoteke povukle više tenderske robe nego što im treba tako da se napravio neki disbalans na tržištu pretpostavljam da će to biti kratkog daha", kazala je Jadranka Vuković, farmaceut u privatnoj apoteci.

Dok farmaceuti vjeruju da će početne manjkavosti u sprovođenju projekta biti ubrzano otkolonjene, iz Fonda za zdravstveno osiguranje najavljuju da će se početkom sljedeće godine primjenjivati nova lista ljekova koja će umnogome olakšati proces izdavanja ljekova.


Marija Radulović, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније