Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio Crne Gore ]

18. 08. 2021. 16:10   >>  16:24 2

IZDAVANJE LJEKOVA

Strah da će opet biti gužve ispred apoteka

Odluka Fonda da se ograniče mjesta za izdavanje ljekova na recept, znači da će građani, od oktobra, moći ljekove da uzimaju samo u pojedinim, precizno navedenim apotekama. I dok građani strahuju da bi to tokom pandemije moglo da izazove gužve, iz Fonda uvjeravaju da su sve uradili u skladu sa evropskim standardima kako bi građani dobili potpunu uslugu. Iz Farmaceutske komore poruka da njih za mišljenje niko nije pitao.

Lijek na recept, od oktobra, građani neće moći da uzimaju u svim privatnim apotekama kao što je to bilo do sada. Fond za zdravstveno osiguranje ograničio je tu mogućnost. Vršilac dužnosti Fonda Dragoslav Šćekić, kaže za Radio Crne Gore da su se strogo vodili standardima EU, interesima građana ali i ravnopravnog tržišta.

“Uz Montefarmove apoteke, moći će da se podižu ljekovi i u ostalim apotekama, ali ne u jednoj apoteci na nivou grada, već u apoteci od jednog farmaceutskog subjekta. Na taj način ćemo imati nekoliko privatnih apoteka u gradu u kojima će moći da se podižu ljekovi na recept. Tako smo stvorili mogućnost jednakih šansi za sve koji hoće da učestvuju u tome. Da izbjegnemo i monopole i da izbjegnemo ključni momenat da svaka apoteka nema svog farmaceuta, sa kojima su u deficit, a što utiče značajno na kvalitet usluga prema našim građanima,” rekao je Šćekić za Radio Crne Gore.

Anketirani građani su skeptični. Vjeruju da će teret opet pasti na njihova leđa.

“Mislim da to može da izazove velike probleme starijim pacijentima, jer će morati da znaju tačno u kojoj apoteci će moći da podižu ljekove, pa ako im nije baš blizu-eto problema, biće redova i čekanja usred epidemije,” kaže Vladimir iz Podgorice.

“Treba da se uvede ravnopravnost da se taj novac od ljekova ravnopravno rasporedi, ali vjerujem i da će građani na kraju ispaštati u redovima, gubiti vrijeme i živce”, kaže sugrađanka Maja.

Šćekić uvjerava da neće biti tako.

“Mi smo sve uradili u skladu sa standardima EU, ta odluka ne može da utiče na kvalitet usluge. Bez obzira na to što je aktuelna i pandemija, ako čekaju pacijenti u Njemačkoj, Švedskoj, Danskoj... ništa drugačije neće biti ni u Crnoj Gori. Mi smo i te kako vodili računa i vrlo pažljivo smo pristupili tome, kako bi naši građani imali nesmetanu i kvalitetnu uslugu”, kaže Šćekić.

Predsjednica Farmaceutske komore Milanka Žugić za RCG ističe, međutim, da njih niko nije konsultovao prije donošenja odluke. Da jeste, uvjerena je, zajedno bi pronašli bolje rješenje.

“Osnove dobre prakse svake apoteke su pod br. 1 dobra snabdjevenost i pod br. 2 dobra dostunost lijeka. Ako smo idealno snabdjeveni, mi moramo da budemo i dostupni. Na osnovu čega se stvara mreža apoteka? Mi u Farmaceutskoj komori smatramo da mreža apoteka treba da se pravi na osnovu kvaliteta. Da postoji ograničenost apoteka na osnovu geografskih i demograskih standarda, ali to nije ispoštovano. Sad imamo situaciju da imamo veliki broj apoteka. Treba napraviti objektivne uslove i objektivne standarde i na osnovu njih umrežavati. Kome se htjelo pomoći sa tim potezom, ne znam. Ako imamo 1000 pacijenata, hoće li oni podići svoj lijek u 50 ili u 80 apoteka, logično je da će gužva da se napravi. Ispaštaće i farmaceuti i pacijenti”, istakla je Žugić.

Direktor Fonda Dragoslav Šćekić poručuje:

“Naravno ovo se rješenje tiče ovog ugovornog perioda, ali iz dana u dan u skladu sa potrebama i kvalitetnijom uslugom i onoga što ćemo u praksi prepoznavati kao nedostatke pripremićemo sljedeći javni poziv.”

Podsjetimo, ugovorni odnos sa Fondom do sada je imalo 189 privatnih apoteka, kojima ugovor ističe 30. Septembra.

Milica Mandić, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније