Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 09. 2017. 22:54   >>  22:31 2

"TAKAO U OSINJAK"

Radulović: Hoće da politizuju zakon

Predlog zakona o planiranju prostora i uređenju objekata, o kojem Skupština treba da se izjasni, pokušava da se politizuje, ocijenio je večeras ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Ministar je, na radnom sastanku s novinarima, demantovao tvrdnje inženjerske komore da predlozi i sugestije struke nijesu prihvaćeni.

"Prihvaćeno ih je stotinu, što tehničkih, što konceptualnih sugestija", rekao je Radulović. On je naglasio sa su se interesni lobiji pobunili i napravili veliku pometnju i da je "takao u osinjak".

Ministar je na pitanje ko je osinjak, odgovorio "da je to struka koja je kontrolisala struku".

"Čast velikoj većini i svim čestitim inženjerima, planerima i arhitektama", kazao je Radulović.

Ministar tvrdi da Predlog zakona predviđa ozbiljnu i rigoroznu kontrolu postupaka, te da će u početku da bude angažovano 70 urbanističko-građevinskih inspektora.

Radulović je kazao i da je na 13.800 kvadratnih kilometara aktivno 600 planova.

"Ima li igdje da se toliki prostor, sa samo 600 hiljada stanovnika, planira na 24 lokacije?. Crna Gora je veličine jednog osrednjeg evropskog grada i zamislite da se on planira sa 24 lokacije", poručio je Radulović.

On je demantovao tvrdnje da se oduzimaju ingerencije opštinama i dodao da i prema važećem Zakonu opštine nemaju formalno način da utiču na to što planeri naprave.

"Sada uvodimo Savjet za reviziju plana, čiji je član obavezno iz Opštine i ona ga predlaže, te svaka lokalna samouprava ponaosob može da utiče na plan i radi paralelno čitavo vrijeme", naglasio je Radulović.

On je rekao da svaki gradski arhitekta daje saglasnost na svaki dokument pojedinačno. Ministar je izjavio da se pojedine opštine žale kako im se oduzimaju ingerencije, a Kotor, Budva, Herceg Novi i Bar od 2008. godine nijesu donijeli bazična dokumenta - prostorno-urbanistički plan.

Radulović je naglasio da se Predlog zakona ne bavi imovinom, ni u kom slučaju, te da ne utiče ni na eksproprijaciju. Ministar je kazao i da opštine neće izgubiti prihode, jer da Predlog zakona ne poznaje oslobađanje plaćanja komunalija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније