Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio P.R. [ Mina ]

19. 09. 2017. 18:01 >> 17:32

ECRI OCIJENIO

Djelotvornost Ombudsmana poboljšana

Djelotvornost i trasparentnost rada Zaštitnika ljudskih prava značajno je poboljšana, ocijenjeno je u izvještaju Evropske komisije za borbu protiv rasizma i netrpeljivosti (ECRI).

“U dijelu izvještaja koji se odnosi na Djelotvornost Zaštitnika ljudskih prava i sloboda navodi se da su „različiti sagovornici istakli da je ključna uloga Ombudsmana u rješavanju diskriminacije postala vidljivija i pohvalili su njegov konstruktivan dijalog sa civilnim društvom“”, kaže se u saopštenju te institucije.

ECRI je, kako se navodi, zapazio i da se djelotvornost Ombudsmana značajno poboljšala od njegovog posljednjeg izvještaja.

Saopšteno je da statistika potvrđuje da se razvija povjerenje u instituciju Zaštitnika, kao i da je građani pozitivno doživljavaju.

„ECRI je obaviješten da se preporuke Ombudsmana gotovo uvijek poštuju, iako Ombudsman nije kvazi-sudsko tijelo. To pokazuje značaj koji se pridaje odlukama ove institucije i kod građana i kod organa vlasti“, piše u Izvještaju.

Preporučuje se da je potrebno da vlasti dalje jačaju kapacitet Ombudsmana da djelotvorno sprovodi svoj mandat u borbi protiv diskriminacije.

„To treba da uključuje, između ostalog, slobodu da Ombudsman sam postavlja svoje zaposlene i dovoljno sredstava da se obezbijede dodatni ljdudski resursi i da se promoviše podizanje svijesti, uključujući i kroz sprovođenje istraživanja i aktivnosti na terenu“, dodaje se u Izvještaju.

Kaže se da je institucija napredovala u rješavanju problema nedovoljnog kadra.

„Prema Zakonu o državnom budžetu za 2017. godinu, gotovo da nema finansijskih sredstava opredjeljenih za aktivnosti istraživanja koja bi imala za cilj da se proizvedu i objave informacije relevantne za promovisanje svijesti kod opšte populacije“, upozorili su iz ECRI-ja.

Oni su preporučili da vlasti izmijene i dopune propise koji se odnose na izbor i razrješenje Ombudsmana da bi dalje ojačali njegovu nezavisnost i obezbijedili povjerenje građana.

Evropska komisija, kako je saopšteno, konstatuje da su nakon izmjena i dopuna Zakona o Zaštitniku ljudskih prava i sloboda 2014. godine, nadležnosti Ombudsmana proširene kako bi, između ostalog, on imao ovlašćenje da vrši istrage po pritužbama, daje mišljenja i preporuke o konkretnim slučajevima diskriminacije, savjetuje tužioce i pokreće sudske predmete ili djeluje u svojstvu umješača.

„ECRI sa zadovoljstvom konstatuje da su ovlašćenja Ombudsmana sada u skladu sa GPR broj 2 o specijalizovanim organima za suzbijanje rasizma, ksenofobije, antisemitizma i netrpeljivosti na nacionalnom nivou i sa stavom 24 GPR broj 7“, dodaje se u Izvještaju.

Uprkos činjenici da se govor mržnje kažnjava po zakonu, ECRI konstatuje da je veoma mali broj slučajeva koji zaista završe pred sudom, i da se „čak i veoma teški slučajevi podstrekavanja na rasnu i homofobnu mržnju tretiraju kao prekršaji i rijetko rezultiraju osuđujućim presudama“.

„Na primjer, u slučaju sveštenika SPC (v. stav 23) nije podignuta optužnica. U tom smislu, ECRI pozdravlja drugačiji zaključak koji je donio Ombudsman koji je utvrdio da izjave ovog sveštenika sadrže elemente govora mržnje protiv pripadnika LGBT zajednice i zbog toga izdao preporuku da se sveštenik javno izvini i da se uzdrži od daljeg govora mržnje“, piše u Izvještaju.

ECRI sa žaljenjem konstatuje da ta preporuka Ombudsmana nije ispunjena.

Posebno naglašavaju odluku Zaštitnika u vezi prava na mirno okupljanje i obavezu države da ukloni rizike za bezbjednost i da obezbijedi uspješnu organizaciju Parade ponosa u Nikšiću.

Navodi se da je to specijalizovano tijelo Evropske komisije pozdravilo i reakciju vlasti na neke od nasilnih incidenata.

„Na primjer, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Ombudsman javno su osudili napad na romskog dječaka i snažno podstakli vlasti da obezbijede da se izvrši djelotvorna istraga i da se počinioci krivično gone na odgovarajući način“, kaže se u dokumentu.

Izvještaj je usvojen 20. juna, a zvanično objavljen danas.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније