Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

31. 07. 2017. 15:49 >> 15:19

ZA OKUPLJANJE MLADIH

Otvoren avanturistički centar u Andrijevici

Avanturistički centar Mojan, nastao kao plod ideje da se nekadašnja kasarna u selu Japan adaptira i iskoristi kao mjesto u kom će se okupljati mladi iz zemlje i inostranstva, svečano je danas otvoren u Jošanici, nadomak Andrijevice.

"Ističući da mu je velika čast što je sa predsjednikom opštine Andrijevica Srđanom Mašovićem otvorio novoosnovaniAvanturistički centar, ministar sporta Nikola Janović zahvalio je Opštini što su prepoznali ulogu Ministarstva sporta u misiji revitalizacije lokalnih zajednica kroz razvoj turizma i rada sa mladima", saopšteno je iz Ministarstva sporta.

Sama činjenica da je, kako je kazao Janović, zgrada bivše kasarne napuštena već desetak godina, nosi simboličnu poruku.

On je naveo da je to još jedan u nizu primjera da smo u deceniji iza nas, kao društvo okrenuli leđa politici nestabilnosti i zatvorili vrata konfliktima i ratnim sukobima.

"Umjesto zveckanja oružjem, hodnicima ovog moderno uredjenog objekta, adaptiranog za mjesto u kom će se okupljati mladi iz Crne Gore i inostranstva, odjekivaće ubuduće kreativne ideje mladih i omladinski aktivizam. Progovoriće njihova znanja i vještine i zaživjeti saradnja sa lokalnom zajednicom po modelu podrške razvoju preduzetništva, a u cilju povećavanja zapošljivosti mladih shodno njihovim potrebama", poručio je Janović.

On je rekao da ključevi Avanturističkog centra, kao svojevrsnog sportsko rekreativnog centra, idu u prave ruke, i da je siguran da će Studentski sportski savez upravljati njime s pažnjom dobrog domaćina, koji je, kako je podsjetio, Ministarstvo sporta ovogodišnjom raspodjelom novca po osnovu Konkursa za sufinansiranje programa sportskih subjekata podržalo sa stotinu hiljada eura.

"Citrajući bivšeg francuskog predsjednika Fransoa Miterana, koji je svojevremeno rekao, da mladi možda nijesu uvijek u pravu, ali društvo koje ih zapostavlja uvijek je u krivu, ministar Janović je zaključio da sve ono što je Ministarstvo sporta putem svog Direktorata za mlade uradilo za svega osam mjeseci postojanja, govori o želji i političkoj volji da u kontinuitetu unaprjedjujemo status i položaj mladih, da budu aktivni gradjani, da učestvuju u odlučivanju, u razvoju zajednice, kreiranju i sprovodjeju javnih politika i da zajednički rješavamo teškoće sa kojima se suočavaju", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Opštine Andrijevica, Srđan Mašović, kazao je da je projekat Avanturističkog centra jedan od značajnijih koje realizuju na teritoriji opštine, uz obećanje da će sličnih poduhvata biti i u budućnosti.

Sekretar Ministarstva evropskih poslova Miodrag Radović čestitao je korisnicima projekta "Revitalizacija lokalnih zajednica za razvoj mladih i turizma", jer su, kako je kazao, prepoznali priliku koju nam pruža EU, a to je da unaprijedimo kvalitet života građana i turističku ponudu, kao korak ka mnogo većim i ambicioznijim projektima evropskih strukturnih i investicionih fondova, koji će Crnoj Gori biti dostupni nakon članstva.

Radović istakao je da ovaj događaj predstavlja kontinuitet uspješne saradnje između Crne Gore i Kosova i daje na značaju konceptu prekogranične saradnje. Podsjetio je da je za ovaj projekat, koji je dijelom finansiran od sredstava Evropske unije, opredijeljeno ukupno 556 hiljada eura, s ciljem podsticaja zajedničkih inicijativa partnerskih zemalja da kroz jačanje infrastrukture i snaženje mladih doprinesu održivom razvoju i turizmu u opštinama Junik i Andrijevica.

Opština Andrijevica je sa Delegacijom Evropske Unije u Crnoj Gori potpisala ugovor o projektu Revitalizacija lokalnih zajednica kroz razvoj turizma i rad sa mladima, koji je odobren u okviru prekograničnog poziva sa Kosovom i finansiran je od strane Evropske Unije, podećaju u Ministarstvu sporta. Glavni vodeći aplikant je opština Andrijevica, partner sa crnogorske strane je Studentski sportski savez Crne Gore, a sa kosovske opština Junik i NVO MDAF.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније