Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: B.V.

19. 06. 2017. 16:10 >> 17:10

REAGOVANJE KOALICIJE

Ne etiketirati Rome kao kriminalce

Koalicija Zajedno za inkluziju Roma i Egipćana kroz transparentne i održive javne politike izrazila je snažan protest zbog etiketiranja Roma, posebno romske djece, kao kriminalne bande koje se bave razbojničkim aktivnostima, a kako se navodi u tekstu objavljenom u Dnevnim novinama i kasnije prenijetom na portalu RTCG i CDM.

 

Portal RTCG izvinjava se pripadnicima romske populacije zbog prenošenja medijskog sadržaja koji je uvrijedio njihova nacionalna osjećanja. Učinili smo adekvatnu ispravku pomenutog medijskog sadržaja.

Iz Koalicije su reagovali da pozivaju sve nadležne državne institucije da adekvatno postupaju po informacijama koje je taj list objavio, a koje se odnose na organizatore prosjačenja romske djece.

“Takođe, želimo da ukažemo na potrebu hitnog reagovanja kako bi djeca koja su izložena prosjačenju i drugim vrstama eksploatacije bila zbrinuta i kako bi se spriječilo dalje kršenje njihovih prava. Očekujemo i dalju istragu o sistemu koji je zatajio i nije spriječio da djeca prosjače na ulicama Podgorice”, navodi se u saopštenju.

Poremećaji ponašanja, kako se dodaje, koji su prisutni kod djece i mladih, ne smiju biti dovođeni u vezu sa polom, vjerskom pripadnošdu, nacionalnošdu, već se trebaju pozvati nadležni na preduzimanje adekvatnih mjera u zakonskim okvirima, koji će smanjiti stopu ovakvog ponašanja i recidiva, a sve u interesu djece i mladih.

“Poseban apel upućujemo medijskim kućama da se suzdrže od kršenja etičkog kodeksa novinara i objavljivanja tekstova u kojima se svi Romi predstavljaju kao kriminalne bande kroz etiketiranje u naslovima i samim tekstovima. Smatramo da je takvo ponašanje medija apsolutno neprihvatljivo, opasno i predstavlja kršenje Ustava i više zakona Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije su pozvali i roditelje iz romske zajednice čija su djeca izložena prosjačenju da se obrate nadležnim institucijama za pomoć i da svoju roditeljsku ulogu vrše na takav način da se njihova djeca ne nađu u ovakvim situacijama.

“Posljedice ovakvih situacija su mnogobrojne. Djeca izložena različitim oblicima zlostavljanja, zanemarivanja, nebrige i nasilja, su u visokom riziku da postanu žrtve trgovine ljudima i dječje prostitucije. Kao posljedica prosjačenja javlja se i isključenost ove djece iz redovnog školovanja, te odrastaju bez odgovarajudeg porodičnog okruženja i vršnjačke grupe”, navodi se u saopštenju.

Oni podsjećaju da se ovakva pitanja mogu uspješno rješavati ukoliko postoji volja svih zainteresovanih aktera.

“Naime, službenici Uprave policije i Centara za socijalni rad preduzimajudi svoje zakonom propisane mjere i aktivnosti mogu utvrditi identitet djece i roditelja i na taj način dalje postupati, u skladu sa svojim ovlašćenjima. Takođe, želimo da i ovoga puta naglasimo neophodnost udruženog djelovanja institucija i organizacija civilnog društva u suzbijanju ovakvih i sličnih pojava, te vas pozivamo da u svakoj od potpisnica reagovanja vidite partnera koji svojim kredibilitetom, znanjem, iskustvom i poznavanjem lokalne zajednice može doprinijeti osmišljavanju kvalitetnih rješenja”, zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније