Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: O.Z. ]

19. 06. 2017. 08:30 >> 08:08
5

KRIVOLOV NA PRIMORJU

Ne zna se koliko je dinamita u podrumima

Ni više od mjesec nakon zvaničnog dopisa u kojemje Pobjeda tražila da Uprava policije navede koliko se, prema operativnim podacima, osoba vode kao dinamitaši od Herceg Novog do Ulcinja, taj podatak nije objelodanjen.

Uporedo, izostale su i procjene o tome koliko eksploziva, prema procjenama policije, ima na crnom tržištu, odnosno odakle crnogorski „nobelovci” nabavljaju razne vrste eksploziva, uključujući trotil, privredni eksploziv, ali i neke vrste vojnih eksplozivnih sredstava, piše Pobjeda.

Sudeći prema stepenu aktivnosti dinamitaša na nekoj od najmanje 48 zvanično markiranih lokacija duž naše obale, kao i procjenama ljudi koji su se protiv nezakonitog krivolova eksplozivom borili prethodnih godina, količine dinamita na crnom tržištu su zabrinjavajuće.Prema podacima koje je tokom maja objavila Pobjeda, samo od Budve do Arze se tokom sezona migracije skakavice i gofova dnevno znalo utrošiti i više od 50 kilograma.

Niko, makar zvanično, ne zna ili ne objelodanjuje procjene o tome koliko je eksploziva u podrumima, brodovima i drugim „štekovima” koje koriste krivolovci duž obale i u pučinskom izlovu plemenite ribe

Poznato je da je zakonom zabranjena upotreba eksploziva. Zloupotreba eksplozivnih materija može biti i samo posjedovanje eksploziva ukoliko nijesu ispoštovani uslovi nabavke precizirani Zakonom o eksplozivnim materijama. On propisuje da dozvolu za nabavku eksplozivnih materija izdaje MUP na zahtjev privrednog društva, drugog pravnog lica ili preduzetnika koji posjeduje dozvolu za proizvodnju ili promet eksplozivnih materija ili posjeduje dozvolu za vršenje poslova miniranja.

Da bi neko legalno posjedovao i koristio eksploziv, prema definisanim propisima i pravilima, potrebno je da svaki podnosilac zahtjeva za izdavanje dozvole dostavi posjedovni list u kojem je prepoznata katastarska parcela na kojoj su se izvodili radovi, saglasnost mjesne zajednice za izvođenje radova, kao i uvjerenje o stručnoj osposobljenosti za rukovanje eksplozivnim materijama…

Zakon je, dakle, rigorozan kada je izdavanje dozvola u pitanju. Dinamitaši koji koriste eksploziv za izlov ribe svakako da zaobilaze regularne kanale nabavke. To znači da zaobilaze i evidenciju, pa se broj onih koji regularno traže dozvole svede na desetak godišnje…

Ostaje opravdana sumnja da eksploziv nabavljaju na crnom tržištu ili tako što kupuju od onih koji zloupotrijebe regularno nabavljeni eksploziv.

Nijedna državna institucija, inspekcijske službe, policija očigledno nijesu ušle u trag ovim tokovima eksplozivnih materija koje, osim krivolova, lako mogu biti upotrijebljene i za razne druge nezakonite namjene… Vlada je nedavno formirala posebnu međuresornu radnu grupu u čijem fokusu će biti suzbijanje nelegalnog izlova ribe, koji je na moru i Skadarskom jezeru poprimio zabrinjavajuće razmjere.

Set najavljenih mjera i koraka uslijedio je nakon što se javnost u Crnoj Gori digla na noge pod uticajem pisanja medija kao i javne kampanje neformalnog pokreta „Stop krivolovu”, koju su podržali Savez za ribolov na moru i svi sportski ribolovni i ronilački klubovi i brojne nevladine organizacije koje se bave zaštitom mora.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније