Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

12. 06. 2017. 12:22 >> 12:01
1

ALI IM STUŽU TUŽBE

URA: Zaposleni u BP Opštini bez zarada

Dok se u Bijelom Polju već mjesecima rekonstruiše gradski trg, zaposleni u bjelopoljskoj Opštini ne primaju plate, ali im u isto vrijeme stižu tužbe za neplaćene komunalije, navodi se u saopštenju građanskog pokreta URA.

Dok građani Bijelog Polja mjesecima svjedoče radovima na rekonstrukciji gradskog trga, ostaje pitanje - koji projekat je na kraju izabran, jer se nagrada za pobjedničku zamisao rekonstrukcije trga dodjeljivala nekoliko puta, istakao je predsjednik bjelopoljskog odbora Hajro Bučan.

"Uzimajući u obzir činjenicu da su sredstva za rekonstrukciju trga obezbijeđena kroz donaciju kompanije 'Adriatik Properties' iz Budve, te da će samo prva faza radova koštati oko 900.000 eura, ostaje vrlo upitna neobična visina iznosa tih radova, ali i način obezbjeđivanja pomenute donacije, prilikom koje je 'premijer posredovao'. Na koji način je kompaniju, koja nema bilo kakvih investicija u Bijelom Polju, premijer uspio da ubijedi da finansira rekonstrukciju trga - u navedenom iznosu? Sa druge i suštinski bitnije strane, dok se Bijelo Polje nalazi u socio-ekonomskoj vještačkoj komi, umjesto da lokalna uprava i Vlada preuzmu hitne i neopodne korake za sanaciju takvog stanja, oni "oboljelog pacijenta" šminkaju uređenjem Trga. Koliko se samo radnih mjesta moglo obezbijediti, za tih 900.000 eura?!", upitao je Bučan.

On podsjeća da su "u moru obećanja, prevara i obmana, građani Bijelog Polja navikli na milionske iznose kojima se lokalni čelnici barataju, pa više ni ne obraćaju previše pažnje na te bitne stvari".

"Ne obaziru se ni zaposleni u bjelopoljskoj Opštini, na radove ispod njihovog radnog mjesta - na koja uredno dolaze i rade, potpuno besplatno. Naime, u ovom trenutku, Opština Bijelo Polje svojim zaposlenima duguje čak 7 mjesečnih zarada! Kako je uopšte moguće, da u 21. vijeku zaposleni u lokalnoj samoupravi ne primaju svoje plate, a da se pritom ne bune za takvo stanje?! Još je veći apsurd da je, kako pouzdano saznajemo, zaposlenim licima u Sekretarijatu za finansije zabranjeno da pričaju o platama i o stanju računa Opštine. Postavlja se logično pitanje - kako ti ljudi žive i izdržavaju svoje porodice, dok im država i lokalna uprava - svojim represivnim mjerama, žele naplatiti sva potraživanja", upitao je Bučan.

On ukazuje na jedinstvenu praksu gdje "država i opština duguju svojim radnicima nekoliko hiljada eura, ali iste te radnike uredno tuži za neplaćenu vodu, struju, porez na nepokretnost, parking prostor i druge namete".

"To najbolje govori o kakvom strahu se zapravo radi. Rad bez naknade je ili volonterizam ili ropstvo, a zaposleni u lokalnoj upravi nisu volonteri. Koliko će im vremena trebati da se sjete stihova zajedničke Internacionale, koji vjerno poručuju 'ustajte prezreni na svjetu, svi sužnji koje mori glad'? Međutim, ipak je važno to što je instalirani premijer došao da svečano položi kamen temeljac za 'novi', a prije svega 15 godina rekonstruisani, bjelopoljski Trg. Nadamo se da će ovaj trajati makar duplo duže, šta mu i nije toliko teško", istakao je Bučan.

On navodi da se, u kontinuitetu, godinama "objavljuju alarmantni podaci o iseljavanju i drastičnom smanjenju broja stanovnika Bijelog Polja".

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније