Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 05. 2017. 15:30 >> 15:04

NVO SPEKTRA

Odluka MUP-a bez zakonskog utemeljenja

Odluka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) da odbije zahtjeve trans osobi za promjenu ličnog imena nije pravno utemeljenje u zakonskim ili podzakonskim propisima i predstvalja uskraćivanje ljudskih prava, ocijenjeno je iz nevladine organizacije Spektra.

Iz LGBT Foruma Progres ranije je saopšteno da je odlukom MUP-a trans osobi zabranjeno da promijeni lično ime u ime „suprotnog pola“.

Izvršni direktor Spektre, Jovan Ulićiveć rekao je da je pravno priznanje rodnog identiteta promjenom ličnog imena i oznake pola za trans osobe često od krucijalnog značaja za njihovo nesmetano svakodnevno funkcionisanje u društvu i u mnogo slučajeva direktno znači zaštitu od diskriminacije i nasilja. 

Prema njegovim riječima, upravo iz tog razloga, važno je imati na umu, naročito kad su u pitanju organi koji imaju funkciju u zaštiti građana/ki i obezbjeđivanju vladavine prava, zašto je neophodno poštovati jasno definisane zakone, podzakonske akte i procedure. 

“Imajući to na umu, jasno je da postupanje MUP-a u nedavnom slučaju odbijanja zahtjeva trans osobi za promjenu ličnog imena u željeno, već u "rodno neutralno", nema pravno utemeljenje u zakonskim ili podzakonskim propisima”, rekao je Ulićević agenciji MINA.

On smatra da takvo postupanje nadležnih službi po osnovu ličnih uvjerenja, umjesto važećih propisa koje garantuje pravo na slobodan izbor imena svim građanima/kama Crne Gore, predstavlja direktno kršenje zakona, uskraćivanje ljudskih prava, i diskriminaciju po osnovu rodnog identiteta kao i zloupotrebe službenog položaja.

“Ovaj slučaj je naročito značajan s aspekta ljudskih prava, upravo zbog nedavne odluke Evropskog suda za ljudska prava, koji je donio presudu po kojoj je zahtijevanje sterilizacije ili bilo kojih medicinskih intervencija u cilju pravnog prepoznavanja rodnog identiteta, kršenje osnovnih ljudskih prava, te samim tim prinuđivanje osobe da izabere ime koje se percipira kao "rodno neutralno"”, naveo je Ulićević.

Podsjetio je da su zahtjevi MUP-a da trans osobe prilažu medicinsku dokumentaciju o "završenoj promjeni pola" kako bi promijenile lično ime i/ili oznaku pola u ličnim dokumentima, protivni evropskim standardima kada su u pitanju ljudska prava.

Ulićević je naglasio da su u dosadašnjoj praksi nadležnih organa, kada je promjena ličnog imena u pitanju, imali uspješnu saradnju i promjena ličnog imena je vršena bez problema. 

"Promjena postupanja nadležnog organa je začuđujuća, nema uporišta u pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore kao ni u dosadašnjoj praksi nadležnih organa", dodao je Ulićević. 

On je kazao da navedena praksa nije u skladu sa praksom u regionu, s obzirom da sve države regiona (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina) imaju identičan zakon kao zakon u Crnoj Gori, koji obezbjeđuje slobodan izbor ličnog imena bez obzira na to da li je ime percipirano u društvu kao "muško", "žensko" i/ili "rodno neutralno". 

“Oduzimanje zakonom garantovanih prava, koja su do sad uspješno sprovođena u praksi, na osnovu ličnih ubjeđenja, samovolje, te opravdanja kao što su "tradicija i društvena norma" neprihvatljivo je za nas, trans osobe, koji u Crnoj Gori i dalje živimo živote pune diskriminacije i nasilja, često upravo zbog neprepoznavanja naših rodnih identiteta u pravnom sistemu”, poručio je Ulićević.

On je kazao da je prisiljavanje trans osoba da prihvate opciju rodno neutralnog imena, iako to ime ne koriste u stvarnom životu, njih dodatno stigmatizuje, marginalizuje i šalje jasnu poruku neprihvatanja različitosti. 

“Upravo ovakvo postupanje institucija prema trans osobama je praksa koja je bila standard godinama unazad, te za koju smo vjerovali da je prevaziđena. Ovaj slučaj je dokaz da su rodne norme duboko ukorijenjene u crnogorsko društvo, te da institucije ne pokazuju dosljednost u sprovođenju onih mjera i standarda koji omogućavaju adekvatan kvalitet života svim svojim građanima/kama”, ocijenio je Ulićević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније