Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

11. 04. 2017. 18:29 >> 18:11

CETINJE -NJEGUŠI

Put dinamičnijeg razvoja

Rekonstrukcija regionalnog puta Cetinje – Njeguši i izgradnja tunela obezbijediće dinamičniji razvoj tog područja i uslove za otvaranje novih radnih mjesta.

To je saopšteno nakon što su gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović i direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača obišli danas radove na tom putu.

“Ti projekti, čija je vrijednost više od deset miliona eura, obezbijediće dinamičniji razvoj tog područja, punu valorizaciju poljoprivrednih potencijala Katunske nahije, kao i kreirati uslovi za otvaranje novih radnih mjesta”, saopšteno je iz kabineta Bogdanovića.

Kako se navodi, Bogdanović je istakao je da su u toku intenzivne aktivnosti na uspostavljanju kvalitetne saobraćajnice koja u potpunosti odgovara geografskoj konfiguraciji terena na tom području.

“Prema aktuelnom dinamičkom planu, očekujemo da se ova saobraćajnica završi tokom oktobra ove godine, čime će naši građani, ali i svi turisti, dobiti kvalitetnu saobraćajnicu po vrlo zahtjevnim saobraćajnim standardima za ovakve geografske konfiguracije”, rekao je Bogdanović.

Kako je kazao, rekonstrukcijom te trase i stavljanjem u funkciju tunela, postojeća dionica biće skraćena za više od ptri kilometra.

“To će omogućiti znatno bržu i sigurniju saobraćajnu vezu između Cetinja i Njeguša”, naveo je Bogdanović.

Parača je, kako je saopšteno, istakao da je riječ o zahtjevnom projektu, i saopštio da se u predstojećem periodu očekuje realizacija važnih strateških projekata za Cetinje.

“Rekonstrukcijom ove dionice, dobićemo dvije saobraćajne trake širine 6,6 metara, pri čemu će se, uz izgradnju tunela dužine 450 metara, značajno skratiti dužina puta od Cetinja prema Njegušima”, kazao je Parača.

Prema njegovim riječima, tim projektom se ne završavaju aktivnosti kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura na Cetinju.

“Narednih dana ćemo imati završen glavni projekat rekonstrukcije puta od Krstca do Ivanovih Korita u dužini od deset kilometara, a tokom aprila ćemo raspisati i tender za odadir projektanta za projektovanje saobraćajnog koridora koji će povezivati Cetinje i Nikšić", najavio je Parača.

Tokom današnje posjete, upriličena je i prezentacija projekta rekonstrukcije trga i pijace na Njegušima, čija je vrijednost više od pola miliona eura.

Kako je najavljeno, početak radova očekuje se sredinom ove godine.

Bogdanović je ocijenio da će realizacijom tog projekta Njeguše biti pozicrano kao konkurentan turistički lokalitet u Crnoj Gori.

“Izgradnjom ovog objekta, uredićemo više od dvije hiljada metara kvadratnih trgovskog prostora koji je svojim oblikom i formom zadovoljiti potreba domicijelnog stanovništva, ali i sve brojnijih turista”, naveo je Boganović.

Prema njegovim riječima, planirana je i zamjena cjelokupne podzemne infrastrukture, izgradnja parking prostora, zelenih površina, javne rasvjete i urbanog mobilijara.

”Posebno je važno što ćemo ovim projektom dobiti i lokacije za montažne objekte izložbeno prodajnog karaktera, koji će omogućiti lokalnom stanovništvu da kroz prodaju plasiraju tradicionalne proizvode sa ovih prostora”, istakao je Bogdanović.

On je objasnio da se na taj način podstiče razvoj poljoprivrede i domaće radinosti i stvraju uslovi za ostanak ljudi na selu i naseljima van urbanih gradskih zona.

Bogdanović je ocijenio da će realizacija navedenih projekata doprinijeti sveukupnom razvoju Njeguša.

“Vjerujem da realizacijom ovih projekata, Prijestonica Cetinje i Vlada Crne Gore na sistemski i cjelovit način rade na stvaranju uslova za razvoju Njeguša i Katunske nahije sa turističkog i sa aspekta poljoprivrede”, poručio je Boganović.

Zato će, kako je rekao, lokalna uprava i u narednom periodu vrlo posvećeno realizovati aktivnosti na ruralnom razvoju njene teritorije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније