Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

02. 04. 2017. 16:34 >> 16:09
2

POLJOPRIVREDNIK IZ PETNJICE

Proizvodnja organskih žitarica zahtjevan posao

Proizvodnja organskih žitarica, koje su veoma tražene u Crnoj Gori, izuzetno je zahtjevan posao zbog čega je neophodna kontinuirana aktivnost svih nadležnih u cilju povećanja konkurentnosti crnogorskih proizvoda, ocijenio je poljoprivredni proizvođač iz Petnjice, Avdul Adrović.

On je kazao da prilikom proizvodnje žitarica striktno poštuje principe organske poljoprivrede, pri čemu su one apsolutno bezbjedne.

"Proizvoditi po principima organske poljoprivrede je izuzetno zahtjevan posao. Stroga su pravila, besprekorno poštujemo standarde da bi dobili bezbjednu hranu koja, naravno, nema vještačkih ili sintetizovanih materija niti pesticida", rekao je Adrović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Zadatak organske poljoprivrede je, kako je dodao, proizvodnja hrane visokog kvaliteta i nutritivne vrijednosti te razvoj održive poljoprivrede uz očuvanje eko sistema.

"Našu proizvodnju prati Poljoprivredni institut iz Podgorice. Oni često ovdje dovode studente na obuku i praksu", rekao je Adrović.

On je kazao da nije nimalo lako zadržati atribut uzornog poljoprivrednika u uslovima kada Zadruga Vrbica nema sopstvenog zemljišta već koristi poljoprivredne parcele u zakup što zahtijeva velike materijalne i finansijske troškove.

"Radim u Zadruzi već 30 godina, a sada njom rukovodim. Zadruga ima 120 kooperanata. Rezultatima koje postižemo uglavnom smo zadovoljni, kao i naši kooperanti", rekao je Adrović.

Zemljište na kome uzgaja žitarice je, kako je precizirao, na prostoru Petnjice, Berana, Bijelog Polja i Rožaja, na Koritskoj i dijelu Pešterske visoravni.

"Nije nimalo jednostavno obrađivati toliko parcela, na različitim lokacijama i uzgajati žitarice uz strogo poštovanje svih standarda koji su obavezni u proizvodnji zdrave organske hrane. Praktično svakodnevno sve te parcele treba obilaziti i kontrolisati što traži ogromno vrijeme i novac. Moj radni dan traje 15 sati, najčešće i duže i nerijetko mi ponestaje vremena da završim sve obaveze", naveo je Adrović.

On je podsjetio da se tim biznisom bavi od 2006. godine i od tada svake godine proizvodnju povećava 20 do 30 odsto.

"Nastojim da održim trend rasta proizvodnje jer je to preduslov razvoja ovog izuzetno zahtjevnog biznisa. U proizvodnji hrane imamo pet stalno zaposlenih radnika i 40 sezonskih. S vremena na vrijeme u posao je uključena porodica", precizirao je Adrović.

On je rekao i da svoje žitarice i povrće prodaju isključivo u Crnoj Gori u marketima i prodavnicama zdrave hrane. Najveći dio proizvoda plasiraju u Podgorici i Budvi, kao i na sajmovima.

"Zadruga je prisutna na svim poljoprivrednim sajmovima gdje prodajemo određene količine žitarica i nastojimo da uspostavimo poslovne veze kako bi uskoro postali izvoznici. Što se tiče Crne Gore sigurno nemamo konkurenciju u ponudi integralnog brašna od heljde, raži, ječma i ovsa. Izlagali smo na sajmovima u Budvi, Novom Sadu, Beogradu, Skoplju, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji", kazao je Adrović.

On je rekao da se nadaju nekim boljim vremenima, kada će moći da izvoze svoje proizvode, jer im je tržište Crne Gore malo.

"Ove žitarice su veoma tražene u našoj državi, a bilježimo i zapaženo interesovanje inopartera prilikom sajamskih manifestacija", dodao je Adrović.

On je kazao da u daljoj perspektivi planiraju i uradili su projektnu dokumentaciju za izgradnju mlina na vodi sa eko restoranom u selu Vrbica. Tako bi spojili poljoprivredu i turizam.

Adrović je naveo da osim subvencije od Ministarstva poljoprivrede nikakvu drugu podršku za razvoj biznisa nijesu imali i dodao da imaju dobru saradnju sa PKCG, gdje je posebno važna oblast edukacija, tokom kojih su privrednici u prilici da se upoznaju i prate savremene trendove u poslovanju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније